Rensdyrene vender hjem

Julemanden har brug for hjælp til at passe nogle af sine rensdyr i sommermånederne, og han har derfor rakt ud til Skandinavisk Dyrepark. Når parken åbner for sæson 2021, kan alle børn og barnlige sjæle møde de sagnomspundne dyr.

Udgivet:
17/12/2020

I slutningen af november blev vi kontaktet af Julemanden, der ledte efter en ny sommerresidens til fire af sine rensdyr. Eftersom vi tidligere har passet julemandens rensdyr, var vi ikke fremmede for opgaven, og besluttede hurtigt at tage den på os endnu engang.

Vi er derfor gået i gang med at bygge et nyt anlæg, hvor rensdyrene kan bo, og hvor vores gæster kan nyde synet af dem. De kommer til at bo mellem vildsvinene og Naturstien på et stort område med masser af plads og flotte krogede egetræer til at give skygge. Der anlægges også en hel ny sti, der både giver rig mulighed for, at se rensdyrene, og nyde Naturstiens blomsterstribe fra flere vinkler.

 

Hegn til flyvende rensdyr

Umiddelbart virker det svært at lave en indhegning, der kan holde flyvende rensdyr på plads. Men selvom vi dog har erfaringer med den slags byggerier fra havørnevolieren, får vi ikke brug for dem til denne opgave. Den magi, som rensdyrene bruger til at flyve, kommer nemlig direkte fra Julemanden. Derfor opfører de sig fuldstændigt som alle andre rensdyr, når Julemanden ikke er i nærheden.

Ved at vi kan nøjes med et helt almindeligt hjortehegn, bliver det også meget nemmere for Julemanden at hente og bringe rensdyrene, når han skal bruge dem, da de bare kan flyve ud af indhegningen op til jul.

Julemandens rensdyr er typisk hunner

De fleste børn og barnlige sjæle her på jorden tænker på Julemandens rensdyr som hanner eller tyre – men det er faktisk sjældent tilfældet. Selvfølgelig har der været meget kendte rensdyrtyre gennem tiden, som f.eks. Rudolf med den røde tud, men ofte er det faktisk rensdyrhunner – kaldet simler – der trækker kanen juleaften.

Men bare rolig! Det klassiske billede med julemandens flyvende rensdyr med store flotte gevirer er ikke ødelagt. Rensdyr er nemlig den eneste hjorteart, hvor både hunner og hanner har gevir.  Men som med alle gevirer, så falder de af en gang om året, og et nyt vokser ud. For rensdyr vil de ældre hanner ofte smide geviret først på vinteren, og det er derfor kun de yngste hanner og hunnerne, der har gevir på hovedet juleaften.

De fire rensdyr, der skal bo i Skandinavisk Dyrepark om sommeren er alle hunner.

Hør Julemanden fortælle om nyheden

Videoen er tekstet for Ho-Ho-Ho-hæmmede