I sommeren 2024 tog vi i Skandinavisk Dyrepark afsked med nogle af parkens ældste beboere, nemlig vores tre senior brunbjørne. Beslutningen om at aflive dem var ikke let, men det var den rigtige.
De tre brunbjørne, Brunhilde, Bette og Bamse, var nogle af de første brunbjørne, der flyttede ind, da vores bjørnepark så dagens lys tilbage i 2003. Den mest nævneværdige af dem er uden tvivl Brunhilde, der har sørget for flere kuld unger i bjørneparken, heriblandt vores nuværende avlshunner Bjørk og Barba. Brunhilde har længe været hele dyreparkens alderspræsident, skarp forfulgt af Bette og Bamse, så snakken i dyregruppen var begyndt at gå, om hvornår det rigtige tidspunkt var at skulle aflive de tre.
Når vi som zoologisk anlæg arbejder med dyr i fangenskab, er det en del af hverdagen, også at skulle tage svære og nødvendige beslutninger, om hvornår det er det rette tidspunkt at aflive et dyr. Nogle gange afliver vi dyr, fordi der slet og ret ikke er plads til dem, og andre gange ligger der enten sygdom eller alderdom bag ved beslutningen. Begge dele er beslutninger vi tager med stor respekt for dyrene og deres generelle velfærd for øje. Aflivningen og beslutningen herom er uden tvivl sværere, når det drejer sig om dyr, der har gjort et så stort indtryk på både medarbejdere og gæster, som de tre seniorbjørne har gjort. Derfor var det en ren gave, at bjørnene faktisk kunne bruges til noget selv efter aflivningen.
Forud for aflivningen kontaktede vi vores gode kollegaer i København ZOO, samt Aarhus Universitet og Københavns Universitet, for at tilbyde at de tre brunbjørne kunne benyttes til både forskning og undervisning – de skulle nemlig ikke bare ”gå til spilde”. Det endte faktisk med at de tre bjørne blev en del af intet mindre end 5 forskellige forskningsprojekter, bl.a. et projekt der i fremtiden vil gøre bedøvelser af brunbjørne bedre. Udover det blev en af bjørnene fremvist til en offentlig dissektion med masser af formidling om bjørnes fysiologi, samt vi fik mulighed for at udarbejde effekter til dyreparkens formidlingsafdeling. Alt i alt har aflivningen altså skabt utrolig meget værdi – både inden for forskning og formidling.
Heldigvis blev der langt fra stille i bjørneparken, efter vi havde taget afsked med de tre seniorer. I kulissen stod Brunhildes efterkommere nemlig klar med intet mindre end 5 frække bjørneunger, der så rigeligt fylder den 25.000 m2 store bjørnepark ud.
Men hvad er fremtidsudsigterne så for ungerne? Ja, det kan vi faktisk ikke sige noget endegyldigt om på nuværende tidspunkt. Nogle af dem vil formentligt blive boende hos os, nogle vil forhåbentligt komme videre til andre zoologiske anlæg, men det er ikke usandsynligt, at nogle af ungerne ender som overskudsdyr og i sidste ende vil blive aflivet ligesom de tre seniorbjørne. Det er en bidende nødvendig og naturlig del af et avlsprogram, at der fødes unger, som kan ende som overskudsdyr. I naturen er det kun omkring halvdelen af brunbjørnenes unger, der overlever til at blive voksne, hvor det i zoologiske haver er en meget større andel. Ved at aflive ungerne ved den tid, hvor de normalt ville flytte hjemmefra i 2-3-årsalderen, efterligner vi derfor den naturlige dødelighed blandt de vilde brunbjørne.
Man kan så spørge sig selv om, hvorfor vi så overhovedet lader bjørnene få unger, og det er der flere rigtigt gode grunde til.
For det første tager det næsten 3 år fra en brunbjørnehun bliver parret, til ungerne er klar til at flytte hjemmefra. Vi kan altså ikke rigtig spå om, hvor mange bjørne man kan finde hjem til flere år ude i fremtiden. Vi har heller ikke mulighed for at afgive en bestilling på det helt rigtige antal unger med den rigtige kønsfordeling. Dertil kommer alle de faktorer som vi ikke kan styre som f.eks. sygdom eller andet, som naturligt tager en del af ungerne.
For det andet er parringsadfærd og yngelpleje en enormt stor del af en brunbjørnehuns naturlige adfærd, og at fjerne denne del af deres liv er derfor med til at forringe velfærden.
Sidst men ikke mindst er reproduktion hos dyr ikke en kontakt, man bare kan slå til og fra. Det har vist sig i rigtigt mange tilfælde, at når man har givet prævention til dyr i zoologiske anlæg, så har effekterne været permanente. Vi kan derfor risikere at stå med en population, der kollapser, hvis ikke der kontinuert fødes nye unger.
Men hvad betyder det så helt konkret for de bjørne der bor i parken? Fra bjørnenes synsvinkel ser deres liv ud som det alle dage har gjort. Om vinteren ligger de sig i huler og sover, så de er klar til at stå op i det tidligere forår med fornyet energi til endnu en sæson i Skandinavisk Dyrepark. De spiser, leger, vokser, parrer sig, føder unger, opdrager unger – ja de gør sådan set alt det, bjørne bør gøre.
For personalet i dyreparken ser det egentlig også ud som det altid har gjort. Vi kommer nemlig til at fortsætte med at arbejde ud fra samme mantra, som vi altid har gjort. Nemlig at gøre det, der skaber størst velfærd for både nuværende og kommende generationer af bjørne i Skandinavisk Dyrepark.
Skandinavisk Dyrepark tager et stort skridt mod CO2-neutralitet med hjælp fra NRGi’s værdipulje og LAG Djursland.
Skandinavisk Dyrepark arbejder målrettet på at blive en CO2-neutral dyrepark, og vi kan nu tage endnu et vigtigt skridt i retning mod dette vigtige mål. Der er netop blevet installeret nye solceller på taget af parkens store lade, hvorunder børn og voksne kan komme helt tæt på nordisk dyreliv ved at røre ved gevirer, skind og kranier.
Sammen med dyreparkens eksisterende solceller på taget af Café Bjælkehuset leverer de nye solceller på en solrig dag op til 80% af parkens daglige strømforbrug. Denne grønne energiindsats er blevet mulig med EU-støtte gennem LAG Djursland samt støtte fra NRGi’s Værdipulje.
“Vi er dybt taknemmelige for den støtte, vi har modtaget fra både LAG Djursland og NRGi’s Værdipulje, som har gjort det muligt at tage dette afgørende skridt mod en grønnere fremtid. Deres bidrag har været uvurderligt og styrker vores fælles indsats for at skabe en bæredygtig dyrepark til glæde for både naturen, vores gæster og kommende generationer,” udtaler Janne Tofte, direktør hos Skandinavisk Dyrepark.
Solcellerne på Laden er blot ét af flere initiativer i Skandinavisk Dyreparks plan om at mindske CO2-aftrykket. I forvejen er der etableret flere miljøvenlige løsninger, herunder jordvarme, energieffektive vandpumper, reducering af tryksager og brug af et elektrisk foderkøretøj.
Janne Tofte fortsætter: “Vi er stolte af at være med til at gøre en positiv forskel for miljøet. Vores tiltag er en naturlig del af vores engagement i bæredygtighed og dyrevelfærd – noget, vi ved, både vores gæster og medarbejdere sætter stor pris på.”
Med de nye solceller bevæger Skandinavisk Dyrepark sig endnu tættere på visionen om at være Danmarks grønneste og mest naturlige dyrepark, hvor du kommer langt fra hverdagen, men tæt på naturen.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Janne Tofte
Direktør, Skandinavisk Dyrepark
26 35 70 70
janne@ulve.dk
I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.
Skandinavisk Dyrepark
Nødagervej 67b, Nødager
DK-8560 Kolind
Telefon: 86 39 13 33
info@skandinaviskdyrepark.dk
CVR-nummer: 43170074
Skandinavisk Dyrepark 2024. Alle rettigheder forbeholdes.
Skandinavisk Dyrepark er en attraktion midt mellem Aarhus, Randers og Grenaa i hjertet af Djursland. Her møder du isbjørne, brunbjørne, ulve og mange andre nordiske dyr i skønne omgivelser.
Skandinavisk Dyrepark
Nødagervej 67b, Nødager
DK-8560 Kolind
Tlf. 86 39 13 33
info@skandinaviskdyrepark.dk
CVR-nummer: 43170074