Støt parken

Parken holder lukket i dag.

KØB BILLETTER

Brunbjørneunger 2024

I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.

Skrevet af: Sashia Juhl Lindhøj

Var det ikke en unge?

At have muligheden for at kunne se ind i hulen, giver os meget bedre muligheder for at vurdere tidligt i forløbet, om der rent faktisk er brunbjørneunger. Førhen har vi skulle stå og lytte efter, om der mon var ekstra lyd fra hulen. Det kan være noget af en udfordring rent faktisk at høre noget, især når hulens indgang har været sneet til. Heldigvis har de store mængder sne ikke været en hindring i forhold til at kunne se ungerne på kameraet, og d. 11. januar var der pludselig ekstra liv i en af hulerne.

 

 

1… 2… 3…?

Og så kommer det spændende spørgsmål: Hvor mange er der så? Og hvem er egentlig mor til dem? Man skulle måske tro, at det var et spørgsmål, der var lige til at svare på – men nej – ikke med Bjørk og Barba. På de første optagelser fra kameraet kunne vi se, at Bjørk lå alene i en af hulerne med 2 unger på maven. Men ikke mange dage efter mængede Barba sig pludselig ind i hulen hos Bjørk – så var freden forbi. Til en start så det bare ud til, at de to nu lå og passede de to unger sammen, men så dukkede der noget mere op på videooptagelserne. Pludselig var der en ”klump” af unger, og vi kunne i hvert fald tælle til 3. Om det er fordi Bjørk hele tiden har haft 3, om Barba er kommet til med en unge så der er 3 i alt, om Barba har mere end 1 så der måske endda er 4 eller flere unger i hulen – ja, det ved vi faktisk ikke på nuværende tidspunkt. Vi må fortsat holde øje på kameraet.

 

Så flyt dig dog

Det med at se noget i hulen kan dog godt være lidt af en udfordring. Bjørk og Barba gør det nemlig ikke let for os at holde øje med ungerne. Hvis ikke de ligefrem dækker for kameraet, så sørger de for at placere sig så der enten ikke kommer lys ind på dem, eller at der er noget i vejen for udsynet. Man skulle næsten tro, de vidste, vi så med.

 

Som søstre vi dele

Bjørk og Barba er tvillingesøstre, og de er meget tæt knyttede. Så det med, at de ligger i én hule og passer bjørneunger sammen, er ikke noget vi finder vildt chokerende – det har de nemlig gjort før. Tilbage i 2020 deltes de nemlig også om en stak bjørneunger. Ungerne fra 2020 ved vi faktisk stadig ikke, hvem der er mor til. Dengang tog vi hårprøver fra ungerne for at kunne udføre en DNA-test. Det kræver imidlertid, at vi også skal have en prøve fra Bjørk og Barba, hvilket endnu ikke har været muligt. Så når ungerne fra i år skal sundhedstjekkes, kommer vi til endnu engang at tage prøver til ”banken”, så vi kan finde ud af, hvem der er mor til dem, så snart det også er muligt med prøver fra Bjørk og Barba.

 

En vildt nuttet sæson

Fra vi så unger første gang i hulen til nu, er der gået omkring 2 uger, og de sværeste døgn i en brunbjørneunges liv er klaret. Nu gælder det om at få en masse mælk indenbords for ungerne, så de kan vokse sig store nok til at komme ud af hulen om et par måneder. Når vi åbner for sæson 2024, kommer Bjørk, Barba og ungerne til at gå i det store brunbjørneanlæg, hvor der er masser af mulighed for, at de kan tumle og lege, og ikke mindst betage alle vores besøgende (og personalet). Hvis alt går efter planen, håber vi desuden på at Buller og Bobby (ungerne fra 2020) kan komme ud og gøre deres mindre søskende selskab senere på sæsonen.

Video

Optagelser fra brunbjørnehulen januar 2024
Afspil video

Fakta om brunbjørne

Mange tror, at brunbjørne kun lever af laks, men faktisk er de vilde med frugter og bær. Find flere fakta om de altædende brunbjørne.

Brunbjørnen er altædere

Mange tror, at brunbjørne primært lever af fisk, men faktisk spiser de primært planteføde. I Skandinavisk Dyrepark finder bjørnene det meste af deres mad i bjørneparken.

Aktuelt hos brunbjørnene

I Skandinavisk Dyrepark har vi en 2,5 hekar stor brunbjørnepark, hvor der altid sker en masse. Læs her om bjørneparkens beboere samt aktuelle nyheder.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.