Støt parken

Parken holder lukket i dag.

KØB BILLETTER

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Skrevet af: Janne Tofte

Bjørnen sover, bjørnen sover…

Når temperaturen daler og året går på hæld, og det er ved at være vinter, så betyder det, at tiden nærmer sig for brunbjørnenes årlige vintersøvn. Brunbjørne går i hi i november, og de sover helt frem til marts-april, hvor foråret igen titter frem. De sover altså næsten et halvt år ad gangen.

Imens bjørnene ligger og sover sig fra sne og kulde, hverken spiser eller drikker de. Derfor kan de tabe op til halvdelen af deres kropsvægt i løbet af vinterens fasteperiode. For brunbjørnene gælder det altså om, at få så meget fedt på kroppen i løbet af sommermånederne som muligt, så de kan klare sig igennem vinteren. En brunbjørn skal æde for et helt år på kun den halve tid.

Brunbjørnene er dog så smart indrettede, at det udelukkende er fedtet, der bliver tæret på, når de sover vinteren væk. De mister altså hverken muskel- eller knoglemasse i løbet af fasteperioden – udelukkende fedt. Faktisk taber en brunbjørn omkring halvdelen af sin kropsvægt i løbet af fasteperioden – det må man sige er noget af en slankekur!

Vinterhi i Skandinavisk Dyrepark

Bjørnene i Skandinavisk Dyrepark har hele 9 underjordiske huler, som allesammen er placeret i bjørnenes vinteranlæg. Her har bjørnene mulighed for at lægge sig ned i hver deres hule og sove vintersøvn. De plejer dog ofte vælge at gå ned i de samme huler, for det lader til, at det er lidt mere hyggeligt at sove i ske hele vinteren igennem.

I Danmark oplever vi sjældent de helt hårde vintre, som i de områder, hvor brunbjørnene lever frit i naturen. Længden på en bjørns vintersøvn afhænger meget af temperaturen, derfor varierer det også meget, hvor ofte vores bjørne er vågne om vinteren. Ved en almindelig mild dansk vinter sover de ofte en 2-3 uger af gangen, vågner et par dage og går ned og sover en 2-3 uger igen. Hvis det er en hård vinter ligger de gerne og putter sig i 2-3 måneder i streg.

Bjørneunger bliver født i vinterhiet – både i naturen og i fangenskab

Nede i vinterhiet sker der noget helt fantastisk – der kommer de små bjørneunger nemlig til verden. Derfor er det ekstra vigtigt for drægtige hunbjørne, at de spiser godt og får masser af sul på kroppen, inden de går ned i hulen. I december måned bliver ungerne født, og både de og bjørnemor skal nu klare sig på hendes fedtdepoter. Det gælder både for de vilde bjørne og for bjørne i fangenskab.

Når ungerne fødes, er de meget små i forhold til deres mor. De vejer kun ca. 1/2 kg, og hunbjørnen vejer omkring 200 kg. Bjørneungerne kravler også direkte op på bjørnemors bryst og finder sig en hane med masser af dejlig fed mælk. Her ligger de så og hygger sig i 3 måneders tid, indtil det igen bliver forår. Ungerne vokser hurtigt, og når de forlader hiet sammen med moren, vejer de ikke længere kun 1/2 kg men 4-5 kg. Normalt får en brun bjørn 2-3 unger, men de kan få op til 4.

 

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Fakta om brunbjørne

Mange tror, at brunbjørne kun lever af laks, men faktisk er de vilde med frugter og bær. Find flere fakta om de altædende brunbjørne.

Brunbjørnen er altædere

Mange tror, at brunbjørne primært lever af fisk, men faktisk spiser de primært planteføde. I Skandinavisk Dyrepark finder bjørnene det meste af deres mad i bjørneparken.

Aktuelt hos brunbjørnene

I Skandinavisk Dyrepark har vi en 2,5 hekar stor brunbjørnepark, hvor der altid sker en masse. Læs her om bjørneparkens beboere samt aktuelle nyheder.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.