Støt parken

Parken holder lukket i dag.

KØB BILLETTER

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Skrevet af: Dorthea Knudsen

Tæt på at uddø

Przewalski-hesten har været meget tæt på at uddø, men er blevet reddet af et stærkt internationalt samarbejde mellem zoologiske haver.

Indtil slutningen af 1800-tallet levede der Przewalski-heste på de russiske sletter østover mod Kazahkstan, i Mongoliet og i det nordlige Kina. Men på grund af jagt, hårde vintre og forsvindende leveområder, begyndte antallet af Przewalski-heste at falde kraftigt. Den sidste vilde Przewalski-hest blev set på sletterne i Mongoliet i 1969, og arten blev erklæret uddød i naturen.

Zoologiske haver kom til undsætning

Da Przewalski-heste uddøde i naturen, var der stadig en lille population i en række zoologiske haver. Der blev derfor igangsat et verdensomspændende avlssamarbejde for at sikre, at arten ikke skulle uddø helt. Alle de Przewalski-heste, der lever i dag, stammer derfor fra kun 12 vildtfangede individer.

I dag findes der cirka 2000 individer på verdensplan, og det har kun kunnet lade sig gøre, fordi zoologiske haver verden over har arbejdet tæt sammen.

Skandinavisk Dyrepark deltager også

Skandinavisk Dyrepark deltager også i det internationale avlssamarbejde med hestene, og det er meningen at føl født her i parken, senere skal genudsættes i naturen. Som i alle avlssamarbejder i den europæiske sammenslutning af zoologiske haver, sidder der en avlskoordinator med alle stambøgerne. Det er den person, der finder de hingste og hopper, der genetisk passer sammen.

Repræsentat for vildhesten

Przewalski-heste er det tætteste vi i dag kommer på en ægte vildhest, og du kan møde dem i Skandinavisk Dyrepark ved entréen til parken.

Przewalski-heste lever i dag frit på de asiatiske sletter, men i Skandinavisk Dyrepark fungerer de som repræsentant for alle vildheste.

 

Heste er flokdyr

Przewalski-heste er meget sociale dyr, og de holder sammen i flokke på 10-15 heste.

Genudsat i naturen

Przewalski-hesten har været meget tæt på at uddø, men er blevet reddet af et stærkt internationalt samarbejde mellem zoologiske haver.

Den sidste vildhest

I mange år er Przewalski-heste blevet anset som de eneste nulevende vildheste. Men spritny forskning fra 2018 viser, at det måske alligevel ikke er tilfældet.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.