Henter...
Henter...

Isbjørnen Nanoks tandlægebesøg

Onsdag d. 5. juli var vores ældste isbjørn Nanok til tandlægen. Han havde igennem længere tid gået og savlet, og han blev derfor tilset af vores dyrlæge, som vurderede, at en tur til tandlægen ville kunne hjælpe på det.

Skrevet af: Sashia Juhl Lindhøj
I samarbejde med København Zoo og Københavns Universitet blev det besluttet, at der skulle foretages et indgreb, for at forsøge at redde hjørnetanden i stedet for at hive den ud.
Den 5. juli blev det så tid til den helt store tandlægetur, og Nanok blev bedøvet, lagt op på bordet i stalden, og så var det ellers tandlægernes tur til at tage et kig på ham. Behandlingen endte ud med en rodbehandling af en stor hjørnetand, og et udtræk af to fortænder. Nanok er vores ældste isbjørn på hele 21 år, og det er ikke unormalt at der kan opstå tandproblemer hos en isbjørn i den alder. Hele forløbet gik lige som det skulle, og Nanok er nu igen sammen med de 3 andre hanner.
Da Nanok alligevel skulle i bedøvelse, havde vi mulighed for at påsætte en kunstig GPS i hans pels. Som Arktisk ambassadørcenter for Polar Bears International, er vi nemlig med i et forskningsprojekt med titlen “Burr on Fur”. Projektet går ud på udvikle nye metoder til at påsætte GPS på de vilde isbjørne. Tidligere har man benyttet GPS-halsbånd, men de kan kun bruges på fuldvoksne hunisbjørne.
 
Grunden til at man ikke kan bruge halsbånd på voksne hanner er, at halsen på en isbjørnehan er bredere end dens hovede – halsbåndet vil simpelthen falde af. Prøv selv at tage et kig på vores voksne hanner, og forestil dig hvordan et halsbånd skulle kunne blive siddende om den brede hals uden at falde af.
 
Vi holder hver dag øje med hvordan GPSen sidder, og dokumenterer det med billeder undervejs, som Polar Bears International så får adgang til, så vi i fællesskab kan videreudvikle på metoden, og finde en ny måde at tracke de vilde isbjørne på.

Video

Isbjørnen Nanoks tandlægebesøg
Afspil video

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Siku møder andre isbjørne

Det var meget vigtigt, at Siku lærte at leve sammen med andre isbjørne. Derfor blev han allerede introduceret til en voksen isbjørn, da han var 1 år gammel.

Isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark

Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ikke altid kommet helt let til det med isbjørneunger. Men i 2012 kunne man for første gang møde en isbjørn med unger i Isbjørneparken.

Isbjørne spiser sæler

Isbjørnene i naturen lever primært af sæler, som de fanger fra havisen. Men i Skandinavisk Dyrepark vil isbjørnene meget hellere spise en stor saftig fisk.

Isbjørne og klimaforandringer

Isbjørne er afhængige af havisen for at fange sæler, og er derfor meget sårbare, når klimaet ændrer sig og havisen forsvinder.

Fra lille unge til fuldvoksen isbjørn

Den 12. december 2021 blev vores isbjørnehun Nuno mor til et sæt isbjørnetvillinger. Ungerne og deres mor stortrives i Nunos fødehule. Mens vi venter på, at de kommer ud, så vi rigtig kan se dem, når vi åbner den 9. april, vil vi gerne fordrive ventetiden med at fortælle jer om, hvordan det tidlige liv ser ud for en isbjørn.

Fakta om isbjørne

Hvor meget vejer en isbjørn, og hvor gammel kan den mon blive? Find svaret på det og få mere at vide om verdens største landlevende rovdyr, isbjørnen.

Avl af isbjørne

I Skandinavisk Dyrepark deltager vi i det europæiske avlssamarbejde for isbjørn. Vi har derfor gjort os mange tanker om, hvordan vi håndterer den opgave.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.