Henter...
Henter...

Isbjørne spiser sæler

Isbjørnene i naturen lever primært af sæler, som de fanger fra havisen. Men i Skandinavisk Dyrepark vil isbjørnene meget hellere spise en stor saftig fisk.

Skrevet af: Janne Tofte

Sæler udgør mere end 90% af isbjørnens føde i naturen. Her er der først og fremmest tale om ringsæler og remmesæler, men alt efter hvor isbjørnene lever, spiser de også gerne andre sælarter.

Men at fange sæler er ikke noget man bare lige gør. Sæler er lynhurtige i vandet, og svømmer meget hurtigere end de store kluntede bjørne. Det samme gælder i øvrigt for fisk. Derfor har isbjørnen udviklet en helt særlig måde at skaffe føde på. De snuser sig frem til sælernes åndehuller og sætter sig så og venter. Her kan de sidde i timevis, og er de rigtig heldige, så er der pludselig en intetanende sæl, der stikker hovedet op efter frisk luft. Isbjørnen skynder sig at give sælen en ordentlig en på siden af hovedet med dens kæmpestore forpote, og så er der ellers serveret.

En isbjørn skal fange omkring 50 sæler om året for at overleve. Fordi isbjørnene er afhængige af havisen for at fange sælerne, er jagtperioden også begrænset. Den strækker sig over månederne november – juni/juli. Det betyder altså, at isbjørnen skal fange 1½ sæl i gennemsnit om ugen i den periode, hvor den kan jage fra havisen.

Når isbjørne spiser andet end sæler

Det sker til tider at isbjørnene varierer menuen fra de sædvanlige sæler lidt. Store hanner kan for eksempel, hvis de er meget heldige, også fange hvalrosser og hvidhvaler (belugahvaler). Nogle gange er isbjørnene også heldige at finde et hvalkadaver eller andre døde dyr, og dem er de bestemt heller ikke bange for at sætte tænderne i.

Til tider ser man også isbjørne spise rensdyrlau, bær og fugleæg. Det ville være fristende at tro, at isbjørnene kunne overleve på disse alternative fødekilder, hvis havisen forsvinder endegyldigt. Men desværre er det simpelthen ikke muligt for isbjørnene at få nok næring til at overleve, uden at spise de fede sæler, som de fanger på havisen.

Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark kan ikke lide sæler

I Skandinavisk Dyreparks Isbjørnepark er isbjørnene lidt mere kræsne end deres vilde artsfæller. Isbjørnene i naturen har intet andet valg, end at overleve på det fede og nærende sælkød. Men vores isbjørne har hele livet været vant til, at få tilbudt et varieret menukort, og de er derfor blevet en anelse kræsne. Den ene gang vi har serveret sæler for vores isbjørne, var i hvert fald ikke nogen succes, da isbjørnene slet ikke ville røre ved sælerne.

Isbjørnene her i parken spiser derfor mest kohjerte, kofedt og fisk. Derudover har de også en sød tand, og spiser gerne masser af saftige æbler. De bliver endda glad for en lille bitte rosin lagt ind på tungen.

Ny Isbjørnehytte ved isbjørnene: Overnat midt i Arktis – på Djursland

Snart kan du vågne med udsigt til isbjørne! Skandinavisk Dyrepark er i fuld gang med at opføre en ny Isbjørnehytte helt tæt på parkens imponerende isbjørneanlæg. Her får gæster mulighed for at overnatte i en hytte inspireret af arktiske forskningsstationer – og opleve isbjørnenes hverdag på allernærmeste hold.

Afsked med gamle beboere

I sommeren 2024 tog vi i Skandinavisk Dyrepark afsked med nogle af parkens ældste beboere, nemlig vores tre senior brunbjørne. Beslutningen om at aflive dem var ikke let, men det var den rigtige.

Klimaneutral dyrepark

På vej mod klimaneutral dyrepark

Skandinavisk Dyrepark tager et stort skridt mod CO2-neutralitet med hjælp fra NRGi’s værdipulje og LAG Djursland.

Skandinavisk Dyrepark arbejder målrettet på at blive en CO2-neutral dyrepark, og vi kan nu tage endnu et vigtigt skridt i retning mod dette vigtige mål. Der er netop blevet installeret nye solceller på taget af parkens store lade, hvorunder børn og voksne kan komme helt tæt på nordisk dyreliv ved at røre ved gevirer, skind og kranier.

Brunbjørneunger 2024

I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Ulven er tilbage i Danmark

Ulven er tilbage i Danmark. Ulven er langt fra stor og styg, som mange tror, men nærmere en sky jæger, som helst holder sig væk fra mennesker.

Træning af bjørnene

Bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er alle klikker-trænede til nogle få simple ting, der letter arbejdet med dem i hverdagen. Bjørnene vil gøre næsten alt for en god belønning.

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Skandinavisk Dyrepark dropper papiret

I samarbejde med VisitAarhus har Skandinavisk Dyrepark i sæson 2023 startet deres rejse mod at blive mere bæredygtig.