Støt parken

Henter...

KØB BILLETTER

Henter...

Isbjørne spiser sæler

Isbjørnene i naturen lever primært af sæler, som de fanger fra havisen. Men i Skandinavisk Dyrepark vil isbjørnene meget hellere spise en stor saftig fisk.

Skrevet af: Janne Tofte

Sæler udgør mere end 90% af isbjørnens føde i naturen. Her er der først og fremmest tale om ringsæler og remmesæler, men alt efter hvor isbjørnene lever, spiser de også gerne andre sælarter.

Men at fange sæler er ikke noget man bare lige gør. Sæler er lynhurtige i vandet, og svømmer meget hurtigere end de store kluntede bjørne. Det samme gælder i øvrigt for fisk. Derfor har isbjørnen udviklet en helt særlig måde at skaffe føde på. De snuser sig frem til sælernes åndehuller og sætter sig så og venter. Her kan de sidde i timevis, og er de rigtig heldige, så er der pludselig en intetanende sæl, der stikker hovedet op efter frisk luft. Isbjørnen skynder sig at give sælen en ordentlig en på siden af hovedet med dens kæmpestore forpote, og så er der ellers serveret.

En isbjørn skal fange omkring 50 sæler om året for at overleve. Fordi isbjørnene er afhængige af havisen for at fange sælerne, er jagtperioden også begrænset. Den strækker sig over månederne november – juni/juli. Det betyder altså, at isbjørnen skal fange 1½ sæl i gennemsnit om ugen i den periode, hvor den kan jage fra havisen.

Når isbjørne spiser andet end sæler

Det sker til tider at isbjørnene varierer menuen fra de sædvanlige sæler lidt. Store hanner kan for eksempel, hvis de er meget heldige, også fange hvalrosser og hvidhvaler (belugahvaler). Nogle gange er isbjørnene også heldige at finde et hvalkadaver eller andre døde dyr, og dem er de bestemt heller ikke bange for at sætte tænderne i.

Til tider ser man også isbjørne spise rensdyrlau, bær og fugleæg. Det ville være fristende at tro, at isbjørnene kunne overleve på disse alternative fødekilder, hvis havisen forsvinder endegyldigt. Men desværre er det simpelthen ikke muligt for isbjørnene at få nok næring til at overleve, uden at spise de fede sæler, som de fanger på havisen.

Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark kan ikke lide sæler

I Skandinavisk Dyreparks Isbjørnepark er isbjørnene lidt mere kræsne end deres vilde artsfæller. Isbjørnene i naturen har intet andet valg, end at overleve på det fede og nærende sælkød. Men vores isbjørne har hele livet været vant til, at få tilbudt et varieret menukort, og de er derfor blevet en anelse kræsne. Den ene gang vi har serveret sæler for vores isbjørne, var i hvert fald ikke nogen succes, da isbjørnene slet ikke ville røre ved sælerne.

Isbjørnene her i parken spiser derfor mest kohjerte, kofedt og fisk. Derudover har de også en sød tand, og spiser gerne masser af saftige æbler. De bliver endda glad for en lille bitte rosin lagt ind på tungen.

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Siku møder andre isbjørne

Det var meget vigtigt, at Siku lærte at leve sammen med andre isbjørne. Derfor blev han allerede introduceret til en voksen isbjørn, da han var 1 år gammel.

Isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark

Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ikke altid kommet helt let til det med isbjørneunger. Men i 2012 kunne man for første gang møde en isbjørn med unger i Isbjørneparken.

Isbjørnen Nanoks tandlægebesøg

Onsdag d. 5. juli var vores ældste isbjørn Nanok til tandlægen. Han havde igennem længere tid gået og savlet, og han blev derfor tilset af vores dyrlæge, som vurderede, at en tur til tandlægen ville kunne hjælpe på det.

Isbjørne og klimaforandringer

Isbjørne er afhængige af havisen for at fange sæler, og er derfor meget sårbare, når klimaet ændrer sig og havisen forsvinder.

Fra lille unge til fuldvoksen isbjørn

Den 12. december 2021 blev vores isbjørnehun Nuno mor til et sæt isbjørnetvillinger. Ungerne og deres mor stortrives i Nunos fødehule. Mens vi venter på, at de kommer ud, så vi rigtig kan se dem, når vi åbner den 9. april, vil vi gerne fordrive ventetiden med at fortælle jer om, hvordan det tidlige liv ser ud for en isbjørn.

Fakta om isbjørne

Hvor meget vejer en isbjørn, og hvor gammel kan den mon blive? Find svaret på det og få mere at vide om verdens største landlevende rovdyr, isbjørnen.

Avl af isbjørne

I Skandinavisk Dyrepark deltager vi i det europæiske avlssamarbejde for isbjørn. Vi har derfor gjort os mange tanker om, hvordan vi håndterer den opgave.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.