Støt parken

Parken holder lukket i dag.

KØB BILLETTER

Fakta om isbjørne

Hvor meget vejer en isbjørn, og hvor gammel kan den mon blive? Find svaret på det og få mere at vide om verdens største landlevende rovdyr, isbjørnen.

Skrevet af: Janne Tofte

I Skandinavisk Dyrepark lever der 5 voksne isbjørne, og det er et af vores mest populære dyr. De kan opleves fra den lange gangbro, der snor sig igennem deres 2,6 hektar store anlæg.

Værd at vide om isbjørnen:

 • Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr.
 • Hannerne kan veje 5-600 kg, hunnerne vejer typisk det halve.
 • De vilde isbjørne bliver normalt op til 20 år gamle. I fangenskab kan de blive 30-35 år gamle.
 • Der lever kun isbjørne i Arktis.
 • Der findes ca. 20.000 vilde isbjørne fordelt på 18 bestande.
 • Isbjørnen er en højt specialiseret jæger, der stort set udelukkende lever af sæler.
 • Isbjørnene kan kun fange sæler fra havisen. Når havisen smelter om sommeren faster isbjørnene.
 • Isbjørne kan ikke fange fisk eller rensdyr eller moskusokser på tundraen.
 • Isbjørne går ikke i hi om vinteren ligesom deres fætter, den brune bjørn.
 • Det er kun drægtige isbjørnehunner der benytter en hule i ca. 4 måneder.
 • Isbjørnene er hårdt truet af klimaforandringerne fordi havisen i Arktis svinder ind, og perioden med isfrit hav bliver længere og længere for hvert år.
 • Isbjørnen er et ikonisk dyr vi alle kender, derfor er den blevet symbol for klimaforandringerne.

 

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Siku møder andre isbjørne

Det var meget vigtigt, at Siku lærte at leve sammen med andre isbjørne. Derfor blev han allerede introduceret til en voksen isbjørn, da han var 1 år gammel.

Isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark

Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ikke altid kommet helt let til det med isbjørneunger. Men i 2012 kunne man for første gang møde en isbjørn med unger i Isbjørneparken.

Isbjørnen Nanoks tandlægebesøg

Onsdag d. 5. juli var vores ældste isbjørn Nanok til tandlægen. Han havde igennem længere tid gået og savlet, og han blev derfor tilset af vores dyrlæge, som vurderede, at en tur til tandlægen ville kunne hjælpe på det.

Isbjørne spiser sæler

Isbjørnene i naturen lever primært af sæler, som de fanger fra havisen. Men i Skandinavisk Dyrepark vil isbjørnene meget hellere spise en stor saftig fisk.

Isbjørne og klimaforandringer

Isbjørne er afhængige af havisen for at fange sæler, og er derfor meget sårbare, når klimaet ændrer sig og havisen forsvinder.

Fra lille unge til fuldvoksen isbjørn

Den 12. december 2021 blev vores isbjørnehun Nuno mor til et sæt isbjørnetvillinger. Ungerne og deres mor stortrives i Nunos fødehule. Mens vi venter på, at de kommer ud, så vi rigtig kan se dem, når vi åbner den 9. april, vil vi gerne fordrive ventetiden med at fortælle jer om, hvordan det tidlige liv ser ud for en isbjørn.

Avl af isbjørne

I Skandinavisk Dyrepark deltager vi i det europæiske avlssamarbejde for isbjørn. Vi har derfor gjort os mange tanker om, hvordan vi håndterer den opgave.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.