Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ikke altid kommet helt let til det med isbjørneunger. Men i 2012 kunne man for første gang møde en isbjørn med unger i Isbjørneparken.
En af drømmene dengang isbjørneparken åbnede i 2006, var at kunne bidrage til det europæiske avlssamarbejde, ved at vores isbjørne fik unger. Derfor flyttede der fra starten et avlspar ind på matriklen – den unge han Nanok og den lidt ældre hun Ilka. Kærligheden blomstrede hurtigt mellem de to isbjørne, og det med at forsøge på at lave små isbjørneunger var ikke noget vi behøvede at overtale dem til.Til at starte med kom der ikke nogle unger ud af Ilka og Nanoks strabadser. Det var højst sandsynligt fordi Nanok stadig var en ung herre og simpelthen ikke var gammel nok til at blive far endnu. Men da Ilka endelig begyndte at få isbjørneunger, var det heller ikke helt uden problemer.
Det er ikke unormalt, at isbjørneunger ikke overlever de første 3-4 døgn, og det kan være meget svært at bedømme årsagen, men for mange isbjørnehunner er problemet, at de ikke producerer mælk til deres unger. Det samme var tilfældet med vores gamle isbjørnehun Ilka, og der er stadig ingen, der helt ved hvorfor, at nogle isbjørne har dette problem.
Vi var selvfølgelig meget kede af at opdage, at vores rolige isbjørnehun Ilka ikke kunne producere mælk til de unger, som hun ellers så villigt tog sig af. For det første fordi vi gerne ville give nogle isbjørneunger muligheden for at vokse op under de unikke forhold, vi tilbyder vores isbjørne. For det andet fordi alle isbjørneunger er utroligt vigtige i det europæiske avlssarbejde.
Da Ilka havde mistet sine unger flere år i træk, fordi hun ikke kunne producere mælk til dem, blev det besluttet at prøve at flaske én af dem op. På den måde kunne vi give lidt starthjælp til en unge, der ellers ville være død af sult.
I 2011 blev Siku født, og da det igen viste sig, at isbjørnemor Ilka ikke havde noget mælk, blev han taget fra og flasket op. I dag er han voksen og lever sammen med de andre isbjørne i Isbjørneparken, og man kan ikke mærke på ham, at han fik en lidt anderledes start på livet.
I 2012 hørte vi om noget, der måske kunne hjælpe Ilka med at producere mælk til hendes unger. Et håndkøbsmedicin, der bruges til helt andre formål, men som også havde den bivirkning at nogle mennesker begyndte at danne brystvæv og producere mælk. Men det var aldrig afprøvet på isbjørne før, så vi havde ingen anelse om, om det ville virke.
Da Ilka igen gik i fødehulen i november måned, kunne vi se på overvågningskameraet, at hun havde fået et sæt tvillinger. Men vi kunne desværre også høre på ungernes skrig, at de ikke fik nok at spise. Vi bedøvede derfor Ilka og gav hende dette medicin, og så var det bare at krydse fingre. 24 timer senere ændrede lydene sig fra overvågningen, og vi kunne nu høre to mætte og tilfredse isbjørneunger. Det havde lykkedes os, som de første nogensinde, at stimulere en isbjørnehuns mælkeproduktion.
Ilka viste sig, at være præcis lige så god en isbjørnemor som vi troede, og hun opfostrede selv de to isbjørneunger. Den ene, en hanbjørn ved navn Nanu, er flyttet en hollandsk zoo for at indgå i avlssarbejdet der. Den anden bor her stadig, hun hedder Nuno, og skal overtage som avlshun for hendes mor Ilka.
Desværre var det ene sæt tvillinger Ilka fik i 2012, de eneste unger hun nåede at opfostre selv. I 2016 fik hun igen et sæt tvillinger, og vi forsøgte endnu engang at hjælpe hendes mælkeproduktion. Det viste sig dog, at Ilka i mellemtiden var blevet for gammel, og ungerne overlevede derfor ikke.
Da det viste sig, at vores oprindelige avlshun Ilka var blevet for gammel, var det tid til, at nye kræfter skulle træde til. Heldigvis stod Ilkas datter, vores unge isbjørnehun Nuno, klar til at overtage. Hun manglede blot sin bedre halvdel, så da vi fik mulighed for at få en hanbjørn fra Zoologisk Have i København, var det bare om at slå til.
Hanisbjørnen Ivan flyttede ind i Skandinavisk Dyrepark i starten af 2017, og kærligheden blomstrede hurtigt mellem ham og Nuno. De første par år resulterede det desværre ikke i isbjørneunger. Men i 2019 lykkedes det Nuno at blive drægtig og føde to isbjørneunger. Desværre var Nuno så ung og uerfaren, at ungerne ikke overlevede.
Det er slet ikke unormalt, at isbjørneunger dør efter fødslen – især ikke hos førstegangsfødende isbjørnemødre. Faktisk dør omkring en tredjedel af alle isbjørneunger, inden de bliver 30 dage gamle. Der kan være mange årsager til, at ungerne ikke overlever, og det er som regel helt umuligt at vurdere præcist, hvad der er sket. Det er det også i dette tilfælde.
Den 12. december 2021 blev vores isbjørnehun Nuno mor til et sæt isbjørnetvillinger. Ungerne og deres mor stortrives i Nunos fødehule. Mens vi venter på, at de kommer ud, så vi rigtig kan se dem, når vi åbner den 9. april, vil vi gerne fordrive ventetiden med at fortælle jer om, hvordan det tidlige liv ser ud for en isbjørn.
Skandinavisk Dyrepark er en attraktion midt mellem Aarhus, Randers og Grenaa i hjertet af Djursland. Her møder du isbjørne, brunbjørne, ulve og mange andre nordiske dyr i skønne omgivelser.
Skandinavisk Dyrepark
Nødagervej 67b, Nødager
DK-8560 Kolind
Telefon: 86 39 13 33
info@skandinaviskdyrepark.dk
CVR-nummer: 43170074
Skandinavisk Dyrepark 2024. Alle rettigheder forbeholdes.
Skandinavisk Dyrepark er en attraktion midt mellem Aarhus, Randers og Grenaa i hjertet af Djursland. Her møder du isbjørne, brunbjørne, ulve og mange andre nordiske dyr i skønne omgivelser.
Skandinavisk Dyrepark
Nødagervej 67b, Nødager
DK-8560 Kolind
Tlf. 86 39 13 33
info@skandinaviskdyrepark.dk
CVR-nummer: 43170074