Støt parken

Henter...

KØB BILLETTER

Henter...

Isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark

Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ikke altid kommet helt let til det med isbjørneunger. Men i 2012 kunne man for første gang møde en isbjørn med unger i Isbjørneparken.

Skrevet af: Janne Tofte

En af drømmene dengang isbjørneparken åbnede i 2006, var at kunne bidrage til det europæiske avlssamarbejde, ved at vores isbjørne fik unger. Derfor flyttede der fra starten et avlspar ind på matriklen – den unge han Nanok og den lidt ældre hun Ilka. Kærligheden blomstrede hurtigt mellem de to isbjørne, og det med at forsøge på at lave små isbjørneunger var ikke noget vi behøvede at overtale dem til.Til at starte med kom der ikke nogle unger ud af Ilka og Nanoks strabadser. Det var højst sandsynligt fordi Nanok stadig var en ung herre og simpelthen ikke var gammel nok til at blive far endnu. Men da Ilka endelig begyndte at få isbjørneunger, var det heller ikke helt uden problemer.

Ilkas mælkeproduktion

Det er ikke unormalt, at isbjørneunger ikke overlever de første 3-4 døgn, og det kan være meget svært at bedømme årsagen, men for mange isbjørnehunner er problemet, at de ikke producerer mælk til deres unger. Det samme var tilfældet med vores gamle isbjørnehun Ilka, og der er stadig ingen, der helt ved hvorfor, at nogle isbjørne har dette problem.

Vi var selvfølgelig meget kede af at opdage, at vores rolige isbjørnehun Ilka ikke kunne producere mælk til de unger, som hun ellers så villigt tog sig af. For det første fordi vi gerne ville give nogle isbjørneunger muligheden for at vokse op under de unikke forhold, vi tilbyder vores isbjørne. For det andet fordi alle isbjørneunger er utroligt vigtige i det europæiske avlssarbejde.

Siku

Da Ilka havde mistet sine unger flere år i træk, fordi hun ikke kunne producere mælk til dem, blev det besluttet at prøve at flaske én af dem op. På den måde kunne vi give lidt starthjælp til en unge, der ellers ville være død af sult.

I 2011 blev Siku født, og da det igen viste sig, at isbjørnemor Ilka ikke havde noget mælk, blev han taget fra og flasket op. I dag er han voksen og lever sammen med de andre isbjørne i Isbjørneparken, og man kan ikke mærke på ham, at han fik en lidt anderledes start på livet.

Tvillingerne 

I 2012 hørte vi om noget, der måske kunne hjælpe Ilka med at producere mælk til hendes unger. Et håndkøbsmedicin, der bruges til helt andre formål, men som også havde den bivirkning at nogle mennesker begyndte at danne brystvæv og producere mælk. Men det var aldrig afprøvet på isbjørne før, så vi havde ingen anelse om, om det ville virke.

Da Ilka igen gik i fødehulen i november måned, kunne vi se på overvågningskameraet, at hun havde fået et sæt tvillinger. Men vi kunne desværre også høre på ungernes skrig, at de ikke fik nok at spise. Vi bedøvede derfor Ilka og gav hende dette medicin, og så var det bare at krydse fingre. 24 timer senere ændrede lydene sig fra overvågningen, og vi kunne nu høre to mætte og tilfredse isbjørneunger. Det havde lykkedes os, som de første nogensinde, at stimulere en isbjørnehuns mælkeproduktion.

Ilka viste sig, at være præcis lige så god en isbjørnemor som vi troede, og hun opfostrede selv de to isbjørneunger. Den ene, en hanbjørn ved navn Nanu, er flyttet en hollandsk zoo for at indgå i avlssarbejdet der. Den anden bor her stadig, hun hedder Nuno, og skal overtage som avlshun for hendes mor Ilka.

Ilka er færdig som avlshun

Desværre var det ene sæt tvillinger Ilka fik i 2012, de eneste unger hun nåede at opfostre selv. I 2016 fik hun igen et sæt tvillinger, og vi forsøgte endnu engang at hjælpe hendes mælkeproduktion. Det viste sig dog, at Ilka i mellemtiden var blevet for gammel, og ungerne overlevede derfor ikke.

Nuno overtager som avlshun

Da det viste sig, at vores oprindelige avlshun Ilka var blevet for gammel, var det tid til, at nye kræfter skulle træde til. Heldigvis stod Ilkas datter, vores unge isbjørnehun Nuno, klar til at overtage. Hun manglede blot sin bedre halvdel, så da vi fik mulighed for at få en hanbjørn fra Zoologisk Have i København, var det bare om at slå til.

Hanisbjørnen Ivan flyttede ind i Skandinavisk Dyrepark i starten af 2017, og kærligheden blomstrede hurtigt mellem ham og Nuno. De første par år resulterede det desværre ikke i isbjørneunger. Men i 2019 lykkedes det Nuno at blive drægtig og føde to isbjørneunger. Desværre var Nuno så ung og uerfaren, at ungerne ikke overlevede.

Det er slet ikke unormalt, at isbjørneunger dør efter fødslen – især ikke hos førstegangsfødende isbjørnemødre. Faktisk dør omkring en tredjedel af alle isbjørneunger, inden de bliver 30 dage gamle. Der kan være mange årsager til, at ungerne ikke overlever, og det er som regel helt umuligt at vurdere præcist, hvad der er sket. Det er det også i dette tilfælde.

 

Video

Isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark 2016
Afspil video

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Siku møder andre isbjørne

Det var meget vigtigt, at Siku lærte at leve sammen med andre isbjørne. Derfor blev han allerede introduceret til en voksen isbjørn, da han var 1 år gammel.

Isbjørnen Nanoks tandlægebesøg

Onsdag d. 5. juli var vores ældste isbjørn Nanok til tandlægen. Han havde igennem længere tid gået og savlet, og han blev derfor tilset af vores dyrlæge, som vurderede, at en tur til tandlægen ville kunne hjælpe på det.

Isbjørne spiser sæler

Isbjørnene i naturen lever primært af sæler, som de fanger fra havisen. Men i Skandinavisk Dyrepark vil isbjørnene meget hellere spise en stor saftig fisk.

Isbjørne og klimaforandringer

Isbjørne er afhængige af havisen for at fange sæler, og er derfor meget sårbare, når klimaet ændrer sig og havisen forsvinder.

Fra lille unge til fuldvoksen isbjørn

Den 12. december 2021 blev vores isbjørnehun Nuno mor til et sæt isbjørnetvillinger. Ungerne og deres mor stortrives i Nunos fødehule. Mens vi venter på, at de kommer ud, så vi rigtig kan se dem, når vi åbner den 9. april, vil vi gerne fordrive ventetiden med at fortælle jer om, hvordan det tidlige liv ser ud for en isbjørn.

Fakta om isbjørne

Hvor meget vejer en isbjørn, og hvor gammel kan den mon blive? Find svaret på det og få mere at vide om verdens største landlevende rovdyr, isbjørnen.

Avl af isbjørne

I Skandinavisk Dyrepark deltager vi i det europæiske avlssamarbejde for isbjørn. Vi har derfor gjort os mange tanker om, hvordan vi håndterer den opgave.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.