Brunbjørneunger 2020

I starten af januar 2020 blev der født tre brunbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark. De er blevet døbt Bjørnebanden og er fyldt med narrestreger.

Skrevet d.
23/3/2020

Hele vinteren har vi gået og lyttet intenst ved brunbjørnehulerne. Vi vidste nemlig, at vores to unge hunner, Bjørk og Barba, var blevet parret sidste forår. Men da vi desværre ikke har et kamera installeret i fødehulen, kunne vi ikke se, hvad der foregik dernede. Vi har derfor jævnligt stået uden for anlægget og slået lyttelapperne ud.

Bjørneungerne blev opdaget

En weekend i starten af januar, lykkedes det os endelig at høre nogle umiskendelige lyde af en til flere bjørneunger nede i hulen. Men fordi vi ikke kunne se, hvor mange der var, eller hvordan det gik, har vi i lang tid gået tålmodigt og ventet!

Vi blev ved med at høre lyde nede fra hulen, men vi kunne ikke være sikre på noget, før Bjørk og Barba besluttede sig for at gå ud af hulen med ungerne. Det skete i sidste uge. Pludselig kom tre små bjørneunger frem på dørtrinet, og vi tør nu godt fortælle alle jer om de små vidundere.

Hvem er min mor?

Bjørk og Barba er tvillingesøstre, og de er meget tæt knyttet. De har derfor lagt sig ned i den samme hule for at gå i vinterhi og føde deres unger. Vi kan derfor ikke sige noget om, om det er dem begge, der har fået unger, eller om det kun er den ene af dem. Vi kan dog se, at den ene af ungerne er lidt mindre end de andre, og den kan være født en uge eller to senere. Dette kan indikere, at det er begge hunner, der har fået unger.

Vi har taget nogle hårprøver fra alle ungerne, med det formål at lave en DNA-test, så vi kan finde ud af, hvem der er mor til hvem. Dette finder vi først ud af, når vi også har en prøve fra de to potentielle mødre.

Hårprøver og mikrochip

For at kunne tage hårprøver til DNA-test og give ungerne en mikrochip, har vi været nødt til at have fat i dem. Det foregik ved, at vi lukkede de to mødre ind i stalden, hvorefter vi kravlede ind på alle fire og tog ungerne ud af hulen én ad gangen. Ved at gøre det på netop dette tidspunkt, hvor de ikke er ret store, betyder at vi nemmere kan håndtere dem, helt uden at bedøve dem.

Det er det eneste tidspunkt, hvor vi har haft fat i ungerne, og både mødre og unger tog det rigtig pænt. Begge mødre sad helt stille inde i stalden og ventede på at blive lukket ud igen. Da ungerne var tjekket og chippet, lukkede vi Bjørk og Barba ud igen, og de gik med det samme tilbage til at tage sig af deres unger efter alle kunstens regler.

Da vi nu havde fat i ungerne, tjekkede vi selvfølgelig også kønnet, og de er alle tre hanner. Det bliver en vaskeægte bjørnebande, I kan møde, når parken igen åbner for gæster.

Se video af brunbjørneungerne, der chippes og tjekkes:

Bjørnebanden leger på en træstamme