Nyhed: Isbjørneunger

Det bliver en nuttet sæson hos isbjørnene i 2022. I december havde vores isbjørnehun Nuno nemlig en overraskelse til os: 2 små nuttede isbjørneunger.

Skrevet af: Sashia Juhl Lindhøj
14/1/2022

En tidlig julegave

Den 12. december 2021 gav vores isbjørnehun os en tidlig julegave, da vi via kameraovervågningen i hendes fødehule kunne følge med i fødslen af intet mindre end to isbjørneunger. I dag er de lidt over en måned gamle, og de stortrives i hulen med Nuno.

De første svære døgn

Når isbjørneungerne bliver født, vejer de omkring 600-700 g, de kan hverken se eller høre og er 100 % afhængige af deres mor. Isbjørnehunnens vigtigste opgave er at holde ungerne varme og sørge for, at de får masser af mælk.

Nuno har tidligere født tvillinger tilbage i 2019, som desværre ikke overlevede. Den ene døde efter kun fire døgn og den anden efter 17 døgn. Den gang var Nuno stadig ung og uerfaren udi kunsten at opfostre isbjørneunger, hvilket slet ikke er unormalt – især ikke for førstegangsfødende isbjørnemødre. Faktisk dør omkring en tredjedel af alle isbjørneunger, inden de bliver 30 dage gamle. Derfor har vi blandt personalet holdt vejret, hver gang vi har tjekket kameraet, i frygt for at historien skulle gentage sig.

Isbjørnemor til UG

Heldigvis klarer Nuno opgaven som isbjørnemor helt perfekt. Nuno passer så godt på dem, at det faktisk har været svært for os overhovedet at se ungerne, fordi hun gemmer dem godt inde på maven. Heldigvis har vi også en mikrofon til at sidde i hulen, og der gik ikke mange minutter, før vi kunne høre den mest fantastiske lyd fra hulen – nemlig isbjørneunger der får mælk i stereo. Når isbjørneunger dier, siger de en meget karakteristisk lyd, som stimulerer mælkeproduktionen, så der er ingen tvivl om at der er hul igennem hos Nuno. Ungerne er også vokset godt og har taget godt på af den fede mælk, derfor er de allerede nu oppe og veje omkring 3 kg.

Intetanende isbjørnefar

Imens Nuno ligger og hygger sig med isbjørnetvillingerne i hulen i vinteranlægget, går isbjørnefar Ivan intetanende rundt og nyder livet med vores andre store hanner i sommeranlægget. Her har han faktisk gået, lige siden brunstperioden var ovre, præcis som det ville foregå i naturen. I naturen mødes han og hun nemlig kun i parringssæsonen, og så smutter hannen ellers afsted igen, og isbjørnemor må klare skærene alene og opfostre og opdrage på isbjørneungerne på egen hånd.

Kom og besøg isbjørneungerne

Når vi åbner for den nye sæson den 9. april 2022, kommer far Ivan heller ikke til at gå sammen med ungerne. Ivan fortsætter med at bo i den store Isbjørnepark, hvor man kan hilse på ham og de 3 andre hanner fra den lange gangbro – det er rundt regnet 2 tons isbjørn i fri leg. Isbjørneungerne kommer derimod til at bo i vores andet isbjørneanlæg sammen med mor Nuno, hvor man rigtig kan se dem udfolde sig og vokse op. Af den årsag er vi også ved at lave et lidt bedre indkig i dette anlæg så det bliver endnu nemmere at fortabe sig i isbjørneungernes narrestreger.

Tag et kig i hulen hos isbjørneungerne

Isbjørneungerne er lettere utilfredse med at Nuno i starten af videoen er i gang med at rede seng. Til sidst i videoen finder de sig til rette i mælkebaren, og I kan høre verdens bedste lyd – brummende isbjørneunger der dier.