Przewalski-hesten har været meget tæt på at uddø, men er blevet reddet af et stærkt internationalt samarbejde mellem zoologiske haver.
Indtil slutningen af 1800-tallet levede der Przewalski-heste på de russiske sletter østover mod Kazahkstan, i Mongoliet og i det nordlige Kina. Men på grund af jagt, hårde vintre og forsvindende leveområder, begyndte antallet af Przewalski-heste at falde kraftigt. Den sidste vilde Przewalski-hest blev set på sletterne i Mongoliet i 1969, og arten blev erklæret uddød i naturen.
Da Przewalski-heste uddøde i naturen, var der stadig en lille population i en række zoologiske haver. Der blev derfor igangsat et verdensomspændende avlssamarbejde for at sikre, at arten ikke skulle uddø helt. Alle de Przewalskis heste, der lever i dag, stammer derfor fra kun 12 vildtfangede individer.
I dag findes der cirka 2000 individer på verdensplan, og det har kun kunnet lade sig gøre, fordi zoologiske haver verden over har arbejdet tæt sammen.
Efter at de zoologiske haver og nogle enkelte avlscentre havde øget antallet af Przewalski-heste betydeligt, kunne man begynde at genudsætte dem i naturen.
I 1992 blev 16 Przewalski-heste genudsat på stepperne i Mongoliet. I dag lever der 400 vilde Przewalski-heste i naturen. Det skyldes dels, at man løbende genudsætter heste fra avlsprogrammet, og at de genudsatte heste nu får deres egne føl. Resultatet er, at artens status er blevet ændret fra “uddød i naturen” til “truet”.
Vi deltager også i det internationale avlssamarbejde med hestene, og det er meningen at føl født her i parken, senere skal genudsættes i naturen. Som i alle avlssamarbejder i den europæiske sammenslutning af zoologiske haver, sidder der en avlskoordinator med alle stambøgerne. Det er den person, der finder de hingste og hopper, der genetisk passer sammen.
Stambogsføreren fandt i 2019 en hingst til os i Tyskland, som ankom i februar. Han skal være far til de kommende føl her i parken. Vi har valgt at kalde ham Philip, og han har allerede fundet sig godt til rette i sit lille harem.
Snart kan du vågne med udsigt til isbjørne! Skandinavisk Dyrepark er i fuld gang med at opføre en ny Isbjørnehytte helt tæt på parkens imponerende isbjørneanlæg. Her får gæster mulighed for at overnatte i en hytte inspireret af arktiske forskningsstationer – og opleve isbjørnenes hverdag på allernærmeste hold.
Skandinavisk Dyrepark tager et stort skridt mod CO2-neutralitet med hjælp fra NRGi’s værdipulje og LAG Djursland.
Skandinavisk Dyrepark arbejder målrettet på at blive en CO2-neutral dyrepark, og vi kan nu tage endnu et vigtigt skridt i retning mod dette vigtige mål. Der er netop blevet installeret nye solceller på taget af parkens store lade, hvorunder børn og voksne kan komme helt tæt på nordisk dyreliv ved at røre ved gevirer, skind og kranier.
I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.
Skandinavisk Dyrepark
Nødagervej 67b, Nødager
DK-8560 Kolind
Telefon: 86 39 13 33
info@skandinaviskdyrepark.dk
CVR-nummer: 43170074
Skandinavisk Dyrepark 2024. Alle rettigheder forbeholdes.
Skandinavisk Dyrepark er en attraktion midt mellem Aarhus, Randers og Grenaa i hjertet af Djursland. Her møder du isbjørne, brunbjørne, ulve og mange andre nordiske dyr i skønne omgivelser.
Skandinavisk Dyrepark
Nødagervej 67b, Nødager
DK-8560 Kolind
Tlf. 86 39 13 33
info@skandinaviskdyrepark.dk
CVR-nummer: 43170074