Siku blev flasket op

Siku blev flasket op

Da isbjørneungen Siku blev født i 2011, kunne hans mor Ilka ikke producere mælk til ham. Personalet i Skandinavisk Dyrepark måtte derfor flaske ham op, hvis han skulle overleve.

Den 22. november 2011 fødte isbjørnehunnen Ilka en lille isbjørneunge. Men da hun tidligere har haft problemer med at producere mælk til sine unger, blev der holdt grundigt øje med overvågningskameraet, og ikke mindst med de lyde, der kom fra fødehulen. Desværre skreg og skreg den lille isbjørneunge, og alt tydede på, at der igen ikke var mælk at hente hos Ilka. Så selvom Ilka gjorde sit bedste for at tage sig af ungen, ville den dø af sult, hvis ikke der blev grebet ind. Derfor valgte vi i Skandinavisk Dyrepark at flaske denne unge op.

Navnet Siku

Da vi i Skandinavisk Dyrepark besluttede at flaske en isbjørneunge op, kom der selvfølgelig nogle problemstillinger, der skulle tages stilling til. For det første var det meget vigtigt, at Siku ikke blev et kæledyr, men voksede op til at blive en helt almindelig isbjørn. For det andet skulle han bruges som ambassadør for sine vilde artsfæller. Derfor fik han navnet Siku, der er det mest almindelige ord for havis på grønlandsk. Og sidst men ikke mindst, så skulle han være non-profit. Han skulle ikke kun bruges til at sælge bamser, billetter og t-shirts.

Kontakt til Siku

De første 6-7 uger passede Direktør Frank Vigh-Larsen ham alene, derefter kom Janne til, og da Siku var 14 uger kom Marie. De tre er de eneste der har været med til at flaske Siku op. Det var vigtigt at begrænse adgangen til Siku, netop for at han ikke blev til et kæledyr. Derfor blev det også ret hurtigt besluttet, at det kun var fotograf Søren Koch, der måtte tage billeder af Siku, og Dorte Nüchel fra TV2 Østjylland havde som den eneste lov til at lave videomateriale.

På den måde havde vi stor kontrol over, hvad der kom ud af billeder og video, og det var to mennesker, der kendte parken godt og kendte retningslinjerne omkring Siku. I starten sov enten Frank eller Janne sammen med Siku indenfor. Som helt små vil isbjørneunger nemlig tilbringe al deres tid tæt op af deres mor i fødehulen. Men da Siku flyttede ud i sit anlæg flyttede Frank, Janne og nu også Marie ud i en campingvogn uden for anlægget. Her sov en af dem hver nat indtil 1. november 2012.

Den første video der blev offentliggjort af Siku.

Video der blev offentliggjort da Siku blev 32 dage gammel

Siku lærer at bo udenfor

I starten da Siku boede udenfor, var der altid en af hans dyrepassere i anlægget sammen med ham. Dyrepasserne kravlede bl.a. rundt på jorden sammen med ham og undersøgte alt og mødte verden sammen med ham. I starten af april 2012 var han så tryg ved sine omgivelser, at han var klar til at være alene i anlægget. Men resten af hans første leveår var der altid en dyrepasser uden for anlægget ved Siku, så han aldrig var helt alene. I naturen går ungerne sammen med deres mor i op til 2,5 år, så det ville være meget skræmmende for så ung en isbjørn at være helt alene uden nogen at støtte sig til.