Henter...
Henter...

Den sidste vildhest

I mange år er Przewalski-heste blevet anset som de eneste nulevende vildheste. Men spritny forskning fra 2018 viser, at det måske alligevel ikke er tilfældet.

Skrevet af: Janne Tofte

Engang levede der vildheste på alle de store stepper over hele Europa og Asien. Men da disse områder også er helt perfekte til menneskets husdyr, mistede de vilde heste stille og roligt deres levesteder. Samtidig var hestene også nyttige dyr for os mennesker, og vilde heste er derfor blevet indfanget, og den moderne tamhest blev fremavlet. Hestene har været enormt vigtige for menneskets succes. De har givet os muligheden for at rejse hurtigere, længere og med mere oppakning. De har været en kilde til mad, tøj, telte og værktøj. Og de har været fantastiske trækdyr, der har været meget værdifulde for udviklingen af landbruget. Endelig har krigsheste gennem årtusinder været vigtige for forskellige folkeslags udbredelse.

Fra vildhest til tamhest

Forskere over hele verden diskuterer stadig, hvornår og hvordan nutidens tamhest opstod. Dette gør man ved at sammenligne DNA-materiale fra nulevende heste, og fra heste man har fundet i udgravninger.

Indtil 2018 var man overbevist om, at den moderne hest opstod i Kazahkstan, da Botai-folket tæmmede vildheste for mere end 5000 år siden. Man var også overbevist om, at Przewalski-heste var den sidste vilde hesteart i verden.

Ny forskning i 2018

Forskere har for nyligt undersøgt 5500 år gammelt DNA fra Botai-heste og sammenlignet det med DNA fra heste fra forskellige dele af Verden gennem de sidste 5000 år. De har på den måde dannet et stamtræ, der har ændret vores opfattelse af hestenes oprindelse fuldstændigt.

For det første var den moderne tamhest og Botai-hestene på to forskellige grene af hestenes stamtræ, og Botai-hesten kan derfor ikke være stamfader til tamhesten. Men mest overraskende viste stamtræet også, at Przewalski-heste i virkeligheden var tæmmede og undslupne Botai-heste. Det vil sige, at selvom der har levet Przewalski-heste frit i naturen gennem flere tusinde år, er de ikke ægte vildheste, og de sidste ægte vildheste må derfor være uddøde for mange år siden.

Przewalski-heste er dog stadig, det tætteste vi idag kommer på vilde heste.

 

Afsked med gamle beboere

I sommeren 2024 tog vi i Skandinavisk Dyrepark afsked med nogle af parkens ældste beboere, nemlig vores tre senior brunbjørne. Beslutningen om at aflive dem var ikke let, men det var den rigtige.

Klimaneutral dyrepark

På vej mod klimaneutral dyrepark

Skandinavisk Dyrepark tager et stort skridt mod CO2-neutralitet med hjælp fra NRGi’s værdipulje og LAG Djursland.

Skandinavisk Dyrepark arbejder målrettet på at blive en CO2-neutral dyrepark, og vi kan nu tage endnu et vigtigt skridt i retning mod dette vigtige mål. Der er netop blevet installeret nye solceller på taget af parkens store lade, hvorunder børn og voksne kan komme helt tæt på nordisk dyreliv ved at røre ved gevirer, skind og kranier.

Brunbjørneunger 2024

I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Ulven er tilbage i Danmark

Ulven er tilbage i Danmark. Ulven er langt fra stor og styg, som mange tror, men nærmere en sky jæger, som helst holder sig væk fra mennesker.

Træning af bjørnene

Bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er alle klikker-trænede til nogle få simple ting, der letter arbejdet med dem i hverdagen. Bjørnene vil gøre næsten alt for en god belønning.

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Skandinavisk Dyrepark dropper papiret

I samarbejde med VisitAarhus har Skandinavisk Dyrepark i sæson 2023 startet deres rejse mod at blive mere bæredygtig.

Siku som ambassadør

Isbjørneungen Siku er opkaldt efter det grønlandske ord for havis og er ambassadør for sine vilde artsfæller.