Henter...
Henter...

Brunbjørnen er altædere

Mange tror, at brunbjørne primært lever af fisk, men faktisk spiser de primært planteføde. I Skandinavisk Dyrepark finder bjørnene det meste af deres mad i bjørneparken.

Skrevet af: Janne Tofte

Bjørnen er altæder

Brunbjørnen bliver ofte omtalt som et rovdyr, men den lever faktisk hovedsageligt af planteføde, hvilket gør den til en altæder. Helt op mod 85 % af bjørnens føde udgøres af planter. Det kan være sådan noget som græs, urter, knopper og bær der står på bjørnens menukort. Det kan virke helt tosset at en stor bjørn på 500 kg lever næsten udelukkende af planter, men knap så fjollet når man ved, hvor store mængder de kan sætte til livs. I Alaska har man observeret en bjørn, der åd cirka 90 kg blåbær på 1 døgn, det er en ordenlig portion mad, også for en brunbjørn.

Fisk på menuen

Brunbjørnen spiser gerne kød når den kan komme til det. Det er som regel ådsler, elgkalve, fugleæg og fisk der ryger indenbords. Nogle af de mest fantastiske billeder af vilde bjørne er fra Alaska. hvor man ser en hel flok af brunbjørne stå langs en flodbred og lange den ene fisk op i gabet efter den anden. Men faktisk er brunbjørne ikke særligt dygtige jægere, og den eneste grund til at de kan fange de lækre laks i Alaska, er at laksene svømmer imod strømmen og næsten står stille i vandet. Så er det pludselig ikke så svært at fange fisk med de bare poter længere.

Når der nu skal disse særlige forhold til, for at en brunbjørn kan fange fisk, er der selvsagt ikke ret mange af de vilde brunbjørne, der nogensinde sætter tænderne i en fisk. Faktisk er det kun 1-2 % af alle verdens bjørne, der nogensinde får fanget en fisk i løbet af deres liv.

En rigtig slikmund

De brune bjørne er nogle rigtige slikmunde. De elsker søde sager, og når der er sæson for det, er det bedste de ved at smæske sig i bær og frugter. Er bjørnen så heldig, at den kommer forbi et sted, hvor den kan komme til at få fat i noget honning, er lykken gjort.

Brunbjørnene i Skandinavisk Dyrepark får morgenbrød

I Skandinavisk Dyrepark finder brunbjørnene det meste af deres føde på egen hånd i det store anlæg. Men hver morgen og aften får de lidt lækkert brød til at lægge en god bund til resten af dagen. Til de daglige fodringer får bjørnene stillet deres trang til søde sager, for der står den som oftest på æblestykker og boller, nogle gange med rosiner – så bliver det simpelthen ikke bedre.

 

Afsked med gamle beboere

I sommeren 2024 tog vi i Skandinavisk Dyrepark afsked med nogle af parkens ældste beboere, nemlig vores tre senior brunbjørne. Beslutningen om at aflive dem var ikke let, men det var den rigtige.

Klimaneutral dyrepark

På vej mod klimaneutral dyrepark

Skandinavisk Dyrepark tager et stort skridt mod CO2-neutralitet med hjælp fra NRGi’s værdipulje og LAG Djursland.

Skandinavisk Dyrepark arbejder målrettet på at blive en CO2-neutral dyrepark, og vi kan nu tage endnu et vigtigt skridt i retning mod dette vigtige mål. Der er netop blevet installeret nye solceller på taget af parkens store lade, hvorunder børn og voksne kan komme helt tæt på nordisk dyreliv ved at røre ved gevirer, skind og kranier.

Brunbjørneunger 2024

I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Ulven er tilbage i Danmark

Ulven er tilbage i Danmark. Ulven er langt fra stor og styg, som mange tror, men nærmere en sky jæger, som helst holder sig væk fra mennesker.

Træning af bjørnene

Bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er alle klikker-trænede til nogle få simple ting, der letter arbejdet med dem i hverdagen. Bjørnene vil gøre næsten alt for en god belønning.

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Skandinavisk Dyrepark dropper papiret

I samarbejde med VisitAarhus har Skandinavisk Dyrepark i sæson 2023 startet deres rejse mod at blive mere bæredygtig.

Siku som ambassadør

Isbjørneungen Siku er opkaldt efter det grønlandske ord for havis og er ambassadør for sine vilde artsfæller.