Henter...
Henter...

Siku blev flasket op

Da isbjørneungen Siku blev født i 2011, kunne hans mor Ilka ikke producere mælk til ham. Personalet i Skandinavisk Dyrepark måtte derfor flaske ham op, hvis han skulle overleve.

Skrevet af: Janne Tofte

Den 22. november 2011 fødte isbjørnehunnen Ilka en lille isbjørneunge. Men da hun tidligere har haft problemer med at producere mælk til sine unger, blev der holdt grundigt øje med overvågningskameraet, og ikke mindst med de lyde, der kom fra fødehulen. Desværre skreg og skreg den lille isbjørneunge, og alt tydede på, at der igen ikke var mælk at hente hos Ilka. Så selvom Ilka gjorde sit bedste for at tage sig af ungen, ville den dø af sult, hvis ikke der blev grebet ind. Derfor valgte vi i Skandinavisk Dyrepark at flaske denne unge op.

Navnet Siku

Da vi i Skandinavisk Dyrepark besluttede at flaske en isbjørneunge op, kom der selvfølgelig nogle problemstillinger, der skulle tages stilling til. For det første var det meget vigtigt, at Siku ikke blev et kæledyr, men voksede op til at blive en helt almindelig isbjørn. For det andet skulle han bruges som ambassadør for sine vilde artsfæller. Derfor fik han navnet Siku, der er det mest almindelige ord for havis på grønlandsk. Og sidst men ikke mindst, så skulle han være non-profit. Han skulle ikke kun bruges til at sælge bamser, billetter og t-shirts.

Kontakt til Siku

De første 6-7 uger passede Direktør Frank Vigh-Larsen ham alene, derefter kom Janne til, og da Siku var 14 uger kom Marie. De tre er de eneste der har været med til at flaske Siku op. Det var vigtigt at begrænse adgangen til Siku, netop for at han ikke blev til et kæledyr. Derfor blev det også ret hurtigt besluttet, at det kun var fotograf Søren Koch, der måtte tage billeder af Siku, og Dorte Nüchel fra TV2 Østjylland havde som den eneste lov til at lave videomateriale.

På den måde havde vi stor kontrol over, hvad der kom ud af billeder og video, og det var to mennesker, der kendte parken godt og kendte retningslinjerne omkring Siku. I starten sov enten Frank eller Janne sammen med Siku indenfor. Som helt små vil isbjørneunger nemlig tilbringe al deres tid tæt op af deres mor i fødehulen. Men da Siku flyttede ud i sit anlæg flyttede Frank, Janne og nu også Marie ud i en campingvogn uden for anlægget. Her sov en af dem hver nat indtil 1. november 2012.

 

Video

Isbjørneungen Siku får flaske af Frank Vigh Larsen.

Ny Isbjørnehytte ved isbjørnene: Overnat midt i Arktis – på Djursland

Snart kan du vågne med udsigt til isbjørne! Skandinavisk Dyrepark er i fuld gang med at opføre en ny Isbjørnehytte helt tæt på parkens imponerende isbjørneanlæg. Her får gæster mulighed for at overnatte i en hytte inspireret af arktiske forskningsstationer – og opleve isbjørnenes hverdag på allernærmeste hold.

Afsked med gamle beboere

I sommeren 2024 tog vi i Skandinavisk Dyrepark afsked med nogle af parkens ældste beboere, nemlig vores tre senior brunbjørne. Beslutningen om at aflive dem var ikke let, men det var den rigtige.

Klimaneutral dyrepark

På vej mod klimaneutral dyrepark

Skandinavisk Dyrepark tager et stort skridt mod CO2-neutralitet med hjælp fra NRGi’s værdipulje og LAG Djursland.

Skandinavisk Dyrepark arbejder målrettet på at blive en CO2-neutral dyrepark, og vi kan nu tage endnu et vigtigt skridt i retning mod dette vigtige mål. Der er netop blevet installeret nye solceller på taget af parkens store lade, hvorunder børn og voksne kan komme helt tæt på nordisk dyreliv ved at røre ved gevirer, skind og kranier.

Brunbjørneunger 2024

I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Ulven er tilbage i Danmark

Ulven er tilbage i Danmark. Ulven er langt fra stor og styg, som mange tror, men nærmere en sky jæger, som helst holder sig væk fra mennesker.

Træning af bjørnene

Bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er alle klikker-trænede til nogle få simple ting, der letter arbejdet med dem i hverdagen. Bjørnene vil gøre næsten alt for en god belønning.

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Skandinavisk Dyrepark dropper papiret

I samarbejde med VisitAarhus har Skandinavisk Dyrepark i sæson 2023 startet deres rejse mod at blive mere bæredygtig.