Støt parken

Henter...

KØB BILLETTER

Henter...

Genudsat i naturen

Przewalski-hesten har været meget tæt på at uddø, men er blevet reddet af et stærkt internationalt samarbejde mellem zoologiske haver.

Skrevet af: Janne Tofte

Indtil slutningen af 1800-tallet levede der Przewalski-heste på de russiske sletter østover mod Kazahkstan, i Mongoliet og i det nordlige Kina. Men på grund af jagt, hårde vintre og forsvindende leveområder, begyndte antallet af Przewalski-heste at falde kraftigt. Den sidste vilde Przewalski-hest blev set på sletterne i Mongoliet i 1969, og arten blev erklæret uddød i naturen.

Zoologiske haver kom til undsætning

Da Przewalski-heste uddøde i naturen, var der stadig en lille population i en række zoologiske haver. Der blev derfor igangsat et verdensomspændende avlssamarbejde for at sikre, at arten ikke skulle uddø helt. Alle de Przewalskis heste, der lever i dag, stammer derfor fra kun 12 vildtfangede individer.

I dag findes der cirka 2000 individer på verdensplan, og det har kun kunnet lade sig gøre, fordi zoologiske haver verden over har arbejdet tæt sammen.

Genudsat i naturen

Efter at de zoologiske haver og nogle enkelte avlscentre havde øget antallet af Przewalski-heste betydeligt, kunne man begynde at genudsætte dem i naturen.

I 1992 blev 16 Przewalski-heste genudsat på stepperne i Mongoliet. I dag lever der 400 vilde Przewalski-heste i naturen. Det skyldes dels, at man løbende genudsætter heste fra avlsprogrammet, og at de genudsatte heste nu får deres egne føl. Resultatet er, at artens status er blevet ændret fra “uddød i naturen” til “truet”.

Skandinavisk Dyrepark deltager også

Vi deltager også i det internationale avlssamarbejde med hestene, og det er meningen at føl født her i parken, senere skal genudsættes i naturen. Som i alle avlssamarbejder i den europæiske sammenslutning af zoologiske haver, sidder der en avlskoordinator med alle stambøgerne. Det er den person, der finder de hingste og hopper, der genetisk passer sammen.

Mød Philip

Stambogsføreren fandt i 2019 en hingst til os i Tyskland, som ankom i februar. Han skal være far til de kommende føl her i parken. Vi har valgt at kalde ham Philip, og han har allerede fundet sig godt til rette i sit lille harem.

 

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Heste er flokdyr

Przewalski-heste er meget sociale dyr, og de holder sammen i flokke på 10-15 heste.

Den sidste vildhest

I mange år er Przewalski-heste blevet anset som de eneste nulevende vildheste. Men spritny forskning fra 2018 viser, at det måske alligevel ikke er tilfældet.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.