Henter...
Henter...

Fakta om ulve

Ulven er tilbage i Danmark, og mange er interesserede i at lære mere om vores nye beboer. Find de vigtigste fakta om den europæiske grå ulv.

Skrevet af: Janne Tofte

Ulven var det første store rovdyr, der flyttede ind i Skandinavisk Dyrepark, og der bor lige nu 3 ulve i det 1,5 hektar naturlige anlæg.

Ulve er meget sociale dyr, og vores ulve bruger også næsten alt deres tid sammen

Værd at vide om ulven:

  • Den Europæiske ulv er på størrelse med en stor schæferhund.
  • En hanulv vejer 40-50 kg, hunnerne ca. 40 kg.
  • Den Europæiske ulv er udbredt på stort set hele det Europæiske kontinent, og har bredt sig til nye lande og områder de seneste år 10-20 år.
  • I 1813 blev den sidste dalevende ulv dræbt ved Skive.
  • I 2012 fandt man den første ulv i nyere tid i Danmark. Ulven blev fundet død i Nationalpark Thy.
  • De nuværende ulve i Danmark kommer fra Polen og Tyskland, hvor bestandene er hurtigt voksende.
  • En ulv kan sagtens vandre 50-70 km på et døgn, og svømme over både Kieler kanalen og Limfjorden.
  • I Danmark vil ulve fortrinsvis leve af rådyr og krondyr. Både dyr de selv har nedlagt, og dyr der er skadet fra påkørsler i trafikken eller anskydninger ved jagt.
  • Ulve tager nogle gange får, lam og kvægkalve i indhegninger. Det kan være meget lettere end at fange et vildt krondyr i skoven.
  • Ulve spiser ikke mennesker.
  • Alle de hunderacer vi kender i dag har en fælles stamfader med ulven.
  • Den danske ulvebestand reguleres via en forvaltningsplan.
    Se forvaltningsplan 

 

Afsked med gamle beboere

I sommeren 2024 tog vi i Skandinavisk Dyrepark afsked med nogle af parkens ældste beboere, nemlig vores tre senior brunbjørne. Beslutningen om at aflive dem var ikke let, men det var den rigtige.

Klimaneutral dyrepark

På vej mod klimaneutral dyrepark

Skandinavisk Dyrepark tager et stort skridt mod CO2-neutralitet med hjælp fra NRGi’s værdipulje og LAG Djursland.

Skandinavisk Dyrepark arbejder målrettet på at blive en CO2-neutral dyrepark, og vi kan nu tage endnu et vigtigt skridt i retning mod dette vigtige mål. Der er netop blevet installeret nye solceller på taget af parkens store lade, hvorunder børn og voksne kan komme helt tæt på nordisk dyreliv ved at røre ved gevirer, skind og kranier.

Brunbjørneunger 2024

I løbet af vinteren har vi haft lidt for meget skærmtid i dyreparken – vi har nemlig jævnligt kigget på video fra brunbjørnenes huler. I foråret så vi gentagne parringer hos vores avlstrio, bestående af Bjørk, Barba og Brutus. Derfor fik vi i slutningen af 2023 installeret kameraer i nogle af hulerne så vi kunne følge med, og holde øje med om parringerne bar frugt.

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Ulven er tilbage i Danmark

Ulven er tilbage i Danmark. Ulven er langt fra stor og styg, som mange tror, men nærmere en sky jæger, som helst holder sig væk fra mennesker.

Træning af bjørnene

Bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er alle klikker-trænede til nogle få simple ting, der letter arbejdet med dem i hverdagen. Bjørnene vil gøre næsten alt for en god belønning.

Sundhedstjek af isbjørneungerne

Den 25. februar stod alle mand klar, da vi skulle have fat i de to isbjørneunger for at chippe dem og tjekke deres køn. Selvom hele processen tog under 1 time, har vi været i gang i ugerne op til, for at det hele kunne forløbe så let som muligt.

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Skandinavisk Dyrepark dropper papiret

I samarbejde med VisitAarhus har Skandinavisk Dyrepark i sæson 2023 startet deres rejse mod at blive mere bæredygtig.

Siku som ambassadør

Isbjørneungen Siku er opkaldt efter det grønlandske ord for havis og er ambassadør for sine vilde artsfæller.