Støt parken

Parken holder lukket i dag.

KØB BILLETTER

Den sidste vildhest

I mange år er Przewalski-heste blevet anset som de eneste nulevende vildheste. Men spritny forskning fra 2018 viser, at det måske alligevel ikke er tilfældet.

Skrevet af: Janne Tofte

Engang levede der vildheste på alle de store stepper over hele Europa og Asien. Men da disse områder også er helt perfekte til menneskets husdyr, mistede de vilde heste stille og roligt deres levesteder. Samtidig var hestene også nyttige dyr for os mennesker, og vilde heste er derfor blevet indfanget, og den moderne tamhest blev fremavlet. Hestene har været enormt vigtige for menneskets succes. De har givet os muligheden for at rejse hurtigere, længere og med mere oppakning. De har været en kilde til mad, tøj, telte og værktøj. Og de har været fantastiske trækdyr, der har været meget værdifulde for udviklingen af landbruget. Endelig har krigsheste gennem årtusinder været vigtige for forskellige folkeslags udbredelse.

Fra vildhest til tamhest

Forskere over hele verden diskuterer stadig, hvornår og hvordan nutidens tamhest opstod. Dette gør man ved at sammenligne DNA-materiale fra nulevende heste, og fra heste man har fundet i udgravninger.

Indtil 2018 var man overbevist om, at den moderne hest opstod i Kazahkstan, da Botai-folket tæmmede vildheste for mere end 5000 år siden. Man var også overbevist om, at Przewalski-heste var den sidste vilde hesteart i verden.

Ny forskning i 2018

Forskere har for nyligt undersøgt 5500 år gammelt DNA fra Botai-heste og sammenlignet det med DNA fra heste fra forskellige dele af Verden gennem de sidste 5000 år. De har på den måde dannet et stamtræ, der har ændret vores opfattelse af hestenes oprindelse fuldstændigt.

For det første var den moderne tamhest og Botai-hestene på to forskellige grene af hestenes stamtræ, og Botai-hesten kan derfor ikke være stamfader til tamhesten. Men mest overraskende viste stamtræet også, at Przewalski-heste i virkeligheden var tæmmede og undslupne Botai-heste. Det vil sige, at selvom der har levet Przewalski-heste frit i naturen gennem flere tusinde år, er de ikke ægte vildheste, og de sidste ægte vildheste må derfor være uddøde for mange år siden.

Przewalski-heste er dog stadig, det tætteste vi idag kommer på vilde heste.

 

Succesrigt avlsarbejde på Przewalski-hestene

Skandinavisk Dyrepark har endnu engang haft succes med at avle på de sjældne Przewalski-heste (også kendt som P-heste). D. 4. juni 2022 blev der født et nyt hingsteføl, så der nu er i alt 3 Przewalski-heste ved entréen til parken.

Heste er flokdyr

Przewalski-heste er meget sociale dyr, og de holder sammen i flokke på 10-15 heste.

Genudsat i naturen

Przewalski-hesten har været meget tæt på at uddø, men er blevet reddet af et stærkt internationalt samarbejde mellem zoologiske haver.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.