Støt parken

Henter...

KØB BILLETTER

Henter...

Brunbjørnen er altædere

Mange tror, at brunbjørne primært lever af fisk, men faktisk spiser de primært planteføde. I Skandinavisk Dyrepark finder bjørnene det meste af deres mad i bjørneparken.

Skrevet af: Janne Tofte

Bjørnen er altæder

Brunbjørnen bliver ofte omtalt som et rovdyr, men den lever faktisk hovedsageligt af planteføde, hvilket gør den til en altæder. Helt op mod 85 % af bjørnens føde udgøres af planter. Det kan være sådan noget som græs, urter, knopper og bær der står på bjørnens menukort. Det kan virke helt tosset at en stor bjørn på 500 kg lever næsten udelukkende af planter, men knap så fjollet når man ved, hvor store mængder de kan sætte til livs. I Alaska har man observeret en bjørn, der åd cirka 90 kg blåbær på 1 døgn, det er en ordenlig portion mad, også for en brunbjørn.

Fisk på menuen

Brunbjørnen spiser gerne kød når den kan komme til det. Det er som regel ådsler, elgkalve, fugleæg og fisk der ryger indenbords. Nogle af de mest fantastiske billeder af vilde bjørne er fra Alaska. hvor man ser en hel flok af brunbjørne stå langs en flodbred og lange den ene fisk op i gabet efter den anden. Men faktisk er brunbjørne ikke særligt dygtige jægere, og den eneste grund til at de kan fange de lækre laks i Alaska, er at laksene svømmer imod strømmen og næsten står stille i vandet. Så er det pludselig ikke så svært at fange fisk med de bare poter længere.

Når der nu skal disse særlige forhold til, for at en brunbjørn kan fange fisk, er der selvsagt ikke ret mange af de vilde brunbjørne, der nogensinde sætter tænderne i en fisk. Faktisk er det kun 1-2 % af alle verdens bjørne, der nogensinde får fanget en fisk i løbet af deres liv.

En rigtig slikmund

De brune bjørne er nogle rigtige slikmunde. De elsker søde sager, og når der er sæson for det, er det bedste de ved at smæske sig i bær og frugter. Er bjørnen så heldig, at den kommer forbi et sted, hvor den kan komme til at få fat i noget honning, er lykken gjort.

Brunbjørnene i Skandinavisk Dyrepark får morgenbrød

I Skandinavisk Dyrepark finder brunbjørnene det meste af deres føde på egen hånd i det store anlæg. Men hver morgen og aften får de lidt lækkert brød til at lægge en god bund til resten af dagen. Til de daglige fodringer får bjørnene stillet deres trang til søde sager, for der står den som oftest på æblestykker og boller, nogle gange med rosiner – så bliver det simpelthen ikke bedre.

 

Vinterhi og bjørnehuler

Om vinteren lægger brunbjørne sig ned i huler for at gå i hi og sove vintersøvn, og bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ingen undtagelse. Bjørneungerne kommer også til verden i vinterhiet.

Træning af bjørnene

Bjørnene i Skandinavisk Dyrepark er alle klikker-trænede til nogle få simple ting, der letter arbejdet med dem i hverdagen. Bjørnene vil gøre næsten alt for en god belønning.

Fakta om brunbjørne

Mange tror, at brunbjørne kun lever af laks, men faktisk er de vilde med frugter og bær. Find flere fakta om de altædende brunbjørne.

Aktuelt hos brunbjørnene

I Skandinavisk Dyrepark har vi en 2,5 hekar stor brunbjørnepark, hvor der altid sker en masse. Læs her om bjørneparkens beboere samt aktuelle nyheder.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.