Støt parken

Henter...

KØB BILLETTER

Henter...

Siku blev flasket op

Da isbjørneungen Siku blev født i 2011, kunne hans mor Ilka ikke producere mælk til ham. Personalet i Skandinavisk Dyrepark måtte derfor flaske ham op, hvis han skulle overleve.

Skrevet af: Janne Tofte

Den 22. november 2011 fødte isbjørnehunnen Ilka en lille isbjørneunge. Men da hun tidligere har haft problemer med at producere mælk til sine unger, blev der holdt grundigt øje med overvågningskameraet, og ikke mindst med de lyde, der kom fra fødehulen. Desværre skreg og skreg den lille isbjørneunge, og alt tydede på, at der igen ikke var mælk at hente hos Ilka. Så selvom Ilka gjorde sit bedste for at tage sig af ungen, ville den dø af sult, hvis ikke der blev grebet ind. Derfor valgte vi i Skandinavisk Dyrepark at flaske denne unge op.

Navnet Siku

Da vi i Skandinavisk Dyrepark besluttede at flaske en isbjørneunge op, kom der selvfølgelig nogle problemstillinger, der skulle tages stilling til. For det første var det meget vigtigt, at Siku ikke blev et kæledyr, men voksede op til at blive en helt almindelig isbjørn. For det andet skulle han bruges som ambassadør for sine vilde artsfæller. Derfor fik han navnet Siku, der er det mest almindelige ord for havis på grønlandsk. Og sidst men ikke mindst, så skulle han være non-profit. Han skulle ikke kun bruges til at sælge bamser, billetter og t-shirts.

Kontakt til Siku

De første 6-7 uger passede Direktør Frank Vigh-Larsen ham alene, derefter kom Janne til, og da Siku var 14 uger kom Marie. De tre er de eneste der har været med til at flaske Siku op. Det var vigtigt at begrænse adgangen til Siku, netop for at han ikke blev til et kæledyr. Derfor blev det også ret hurtigt besluttet, at det kun var fotograf Søren Koch, der måtte tage billeder af Siku, og Dorte Nüchel fra TV2 Østjylland havde som den eneste lov til at lave videomateriale.

På den måde havde vi stor kontrol over, hvad der kom ud af billeder og video, og det var to mennesker, der kendte parken godt og kendte retningslinjerne omkring Siku. I starten sov enten Frank eller Janne sammen med Siku indenfor. Som helt små vil isbjørneunger nemlig tilbringe al deres tid tæt op af deres mor i fødehulen. Men da Siku flyttede ud i sit anlæg flyttede Frank, Janne og nu også Marie ud i en campingvogn uden for anlægget. Her sov en af dem hver nat indtil 1. november 2012.

 

Video

Isbjørneungen Siku får flaske af Frank Vigh Larsen.
Afspil video

Siku som ambassadør

Isbjørneungen Siku er opkaldt efter det grønlandske ord for havis og er ambassadør for sine vilde artsfæller.

Siku møder andre isbjørne

Det var meget vigtigt, at Siku lærte at leve sammen med andre isbjørne. Derfor blev han allerede introduceret til en voksen isbjørn, da han var 1 år gammel.

Siku

Siku er en isbjørn, der blev flasket op i Skandinavisk Dyrepark og i den forbindelse blev verdenskendt. I dag er han voksen og lever med de andre isbjørne i Isbjørneparken.

Isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark

Isbjørnene i Skandinavisk Dyrepark er ikke altid kommet helt let til det med isbjørneunger. Men i 2012 kunne man for første gang møde en isbjørn med unger i Isbjørneparken.

Isbjørne spiser sæler

Isbjørnene i naturen lever primært af sæler, som de fanger fra havisen. Men i Skandinavisk Dyrepark vil isbjørnene meget hellere spise en stor saftig fisk.

Isbjørne og klimaforandringer

Isbjørne er afhængige af havisen for at fange sæler, og er derfor meget sårbare, når klimaet ændrer sig og havisen forsvinder.

Fra lille unge til fuldvoksen isbjørn

Den 12. december 2021 blev vores isbjørnehun Nuno mor til et sæt isbjørnetvillinger. Ungerne og deres mor stortrives i Nunos fødehule. Mens vi venter på, at de kommer ud, så vi rigtig kan se dem, når vi åbner den 9. april, vil vi gerne fordrive ventetiden med at fortælle jer om, hvordan det tidlige liv ser ud for en isbjørn.

Fakta om isbjørne

Hvor meget vejer en isbjørn, og hvor gammel kan den mon blive? Find svaret på det og få mere at vide om verdens største landlevende rovdyr, isbjørnen.

Avl af isbjørne

I Skandinavisk Dyrepark deltager vi i det europæiske avlssamarbejde for isbjørn. Vi har derfor gjort os mange tanker om, hvordan vi håndterer den opgave.

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.