Krondyr
Krondyret er Danmarks største hjort, og i Skandinavisk Dyrepark kan du se dem fra stien i den store krondyrpark. Måske er du heldig at få øje på en af kalvene i det høje græs.
I Skandinavisk Dyrepark kan du møde de imponerende krondyr i den kæmpe krondyrpark, hvor du kan gå gennem anlægget på de anlagte stier. Krondyrene ved godt, at gæsterne kun går på stierne, og slapper derfor helt af ude på græsset. Hvert år har vi gæster der sidder på en bænk, få meter fra en kælvende hind, og ser en kalv blive født. Om efteråret kan krondyrenes brunst opleves, og man hører hjortenes mægtige brøl over hele parken.
Krondyrets livscyklus følger årets gang
Krondyrene kommer i brunst tidligt om efteråret. Ca. 8 måneder senere, i maj/juni, fødes kalvene, netop som naturen bugner allermest af frisk, ungt græs. De første par måneder lever kalvene hovedsageligt af hindens mælk, men allerede et par uger gamle begynder de selv at græsse. Sidst på sommeren får de det meste af deres næringsbehov fra græsset, og de kan nu stort set klare sig selv.
Hindens mælkeproduktion aftager, og hun forbereder sig på en ny brunstperiode, som falder, mens naturen er fuld af efterårets frugter. Når ungdyrene er 15 – 18 måneder gamle, kommer de i brunst første gang.
Kronhjorten har et stort og flot gevir.
De unge hjortekalve får deres første gevir allerede efter ca. 10 måneder. Dette gevir består af 10-25 cm ugrenede spidser (spidshjort). En to-årig hjort får et gevir med 2-4 takker. Hos ældre kronhjorte stiger antallet af takker, men det er en skrøne at man direkte kan tælle alderen på antallet af takker. Antallet afhænger meget mere af kronhjortens styrke og energimæssige overskud det år. 20 eller flere takker på et kronhjortegevir er ikke ualmindeligt.