Krondyr i højt grønt græs

Dyreparken i årstal

Skandinavisk Dyrepark åbnede dørene for første gang i 1994, og har siden udvidet med flere spændende nordiske dyr, sjove aktiviteter og masser af gode oplevelser. Her er vores historie.

1994

Dyreparken slår dørene op for første gang, og vores gæster kan møde krondyr, dådyr, sika, elg, rådyr og rensdyr.

1995

Rensdyrene er i centrum dette år. Vores gæster kan opleve rensdyrslæde-kørsel, og man kan komme helt tæt på julemandens rensdyr Rudolf.

1996

Vi slår dørene op til en vaskeægte Same-landsby, som indvies af formanden for det svenske Sameting. Her kan gæsterne bl.a. lave smykker af rensdyrgevir. Dette er også året, hvor rensdyret Rudolf medvirker i ”Krummernes Jul”.

1997

Vildsvinet flytter ind. Man kan komme en tur i Bambi-bio og se tegnefilm om rensdyret Rudolf eller en dokumentar om Danmarks mindste hjorte-art; rådyret.

1998

Indgangen til dyreparken flyttes fra midten af parken til dens nuværende placering. Rovdyrene gør sit indtog i form af rød ræve og ildere, og vores gæster kan opleve falkoner-shows. Samme år er Rensdyret Rudolf atter tv-stjerne – denne gang i ”Brødrene Mortensens Jul”.

1999

Byggeriet af den kæmpestore Ulvepark påbegyndes og en ulvehvalp, der senere skal bo i anlægget, flytter ind. Slangerne snor sig også ind, og hugorm og snog er nu en del af Skandinavisk Dyrepark.

2000

Ulveparken åbner, og Søren Ryge kommer på besøg og hilser på alfa-hannen Thor. Dette er også året, hvor polarræven flytter ind og Skandinavisk Dyrepark belønnes med Turisme-udviklingsprisen for Østjylland.

2001

Der åbnes for en ny fritflyvningsvoliere, hvor man kan møde forskellige skandinaviske fuglearter. Café Bjælkehuset slår for første gang dørene op, og er klar til at kræse for vores gæster.

2002

Legepladsen udvides med svævebane, og der kommer endnu flere picnicområder. Storken flytter ind i volieren.

2003

Brunbjørneparken åbner, og vores gæster kan for første gang opleve brunbjørnene helt tæt på fra den lange gangbro. Fem frække bjørneunger underholder gæsterne i timevis.

2004

Dyreparken fejrer 10-års fødselsdag. Det nyåbnede brunbjørneanlæg er stadig den helt store attraktion, og vores gæster bruger gerne halve og hele timer på at kigge på de sjove bjørne.

2005

Egernet flytter ind, og ilderne får et nyt anlæg. Arbejdet på den banebrydende og kæmpestore Isbjørnepark påbegyndes.

2006

Verdensnyheden Isbjørneparken åbner, og rekord mange gæster besøger Skandinavisk Dyrepark. Elgene har fået deres helt egen park ved siden af Isbjørneparken og sikahjortene, som tidligere har boet sammen med krondyrene, flytter i eget anlæg.

2007

Vi åbner et nyt aktivitetscenter med et 50.000 år gammelt mammutskelet i centrum. Vi kalder ham Manse, og han er en vaskeægte uldhåret mammut. Vi optages i DAZA (Danish Association of Zoos and Aquaria) og belønnes med ”Årets virksomhed på Djursland”.

2008

Det store sametelt med egen lejrplads er nyt dette år, og er et stort hit blandt overnattende grupper i parken.

2009

Vi får igen brunbjørneunger i Bjørneparken. Denne gang er det trillinger, og de tryllebinder vores gæster med deres narrestreger.

2010

Moskusokserne flytter ind ved siden af Isbjørneparken, og Skandinavisk Dyrepark optages i Top Attraktioner.

2011

Flere rødræve gør Mikkel Ræv selskab, og isbjørne-maskotten Svalle bliver en del af Skandinavisk Dyrepark.

2012

Skandinavisk Dyreparks første isbjørneunge – Siku, bliver hurtigt berømt, og han tager hele verden med storm. I løbet af ingen tid får han masser af følgere på Facebook, eget webcam og gæsterne er meget betagede af den lille isbjørn. Der er også store udvidelser på legepladsen med ”Bjørnebjerget” og ”Tumlingernes Forhindringsbane”.

2013

Siku flytter ind i et større anlæg sammen med en ældre isbjørnehun. I Isbjørneparken kan man opleve isbjørnemor Ilka med Sikus yngre søskende, tvillingerne Nanu og Nuno. I Brunbjørneparken er der også liv og glade dage med hele fire brunbjørneunger og deres mor Brunhilde. Det er et sandt Bjørne-Baby-Boom.

2014

Vi har 20-års fødselsdag. Siku flytter sammen med sin mor Ilka og sine tvillingesøskende Nanu og Nuno med stor succes. Direktør Frank Vigh-Larsen kåres til Årets Dyreven i kategorien Hverdagens Helt af Dyrenes Beskyttelse.

2015

Ørnene er landet og indtager verdens største fritflyvningsvoliere til havørn. De daglige ørneshows er en stor oplevelse og til stor glæde for parkens gæster.

2016

Parken udvides med en natursti, hvor der sættes fokus på biodiversitet. Shelter-lejrpladsen er sidste nye skud på stammen i vores overnatningsunivers.

2017

Isbjørnen Ivan fra København ZOO flytter permanent ind, og han danner nu par med parkens unge hun – Nuno. Duelpladsen er et nyt og meget populært supplement til legepladsen.

2018

Parken får dette år flere firbenede beboere. Przewalski-heste, som er det tætteste vi i dag kommer på en ægte vildhest, flytter ind.

2019

Parken har jubilæumsår og fejrer 25 år i dyrenes tjeneste. Isbjørnehannen Nord flytter midlertidigt ind og stortrives hurtigt sammen med de andre isbjørne.

2020

Et nyt kuld bjørneunger ser dagens lys i Brunbjørneparken, og de 3 små hanbjørne døbes hurtigt Bjørnebanden. Der er dømt 100 % på nuttethedsskalaen!

2021

Rensdyrene er vendt tilbage og slår nu sine folder på Naturstien. Ræveanlægget er blevet 3 ræve rigere, og isbjørnehannen Nord er flyttet til Finland i løbet af vinteren.

2022

Stifter Frank Vigh-Larsen trækker sig tilbage, og overlader parken til ny direktør, Janne Tofte. Parken omdannes til en selvejende institution, og fortsætter i samme ånd, som den er tiltænkt. Isbjørnehunnen Nuno får sit første kuld levedygtige unger – to livskraftige hunner, der bliver navngivet Nivi og Anori.