Støt parken

Parken holder lukket i dag.

KØB BILLETTER

Ivan og kærligheden

Isbjørnen Ivan flyttede til Skandinavisk Dyrepark, da der var kurrer på tråden mellem ham og isbjørnehunnen i Københavns Zoologiske Have. Her i parken danner han par med den unge hun Nuno.

Skrevet af: Janne Tofte

Ivan havde i 2017 slået sine folder i Københavns Zoologiske Have i næsten 10 år, hvor han nød storbylivet sammen med isbjørnehunnen Noel. Men som det kan ske i et hvert parforhold, kom der efterhånden kurrer på tråden. Det virkede til, at Noel og Ivan i perioder ikke svingede så godt sammen, så for begge parters skyld blev det besluttet, at Ivan i stedet skulle have jysk muld under poterne.

Flytter til det mørke Jylland

Ivan havde tidligere besøgt os her i Skandinavisk Dyrepark, da Noel i en periode havde brug for ro, fordi der var sandsynlighed for, at hun ville føde unger. Desværre lykkedes det aldrig for Noel og Ivan at videregive deres gener til den næste generation af isbjørne.

Men da det blev besluttet, at Ivan skulle til at finde andre græsgange, var det derfor oplagt, at han igen kom her til parken. Vi havde nemlig længe ledt efter en ung flot isbjørneherre, der kunne danne par med vores unge hun Nuno. Da Københavns Zoologiske Have samtidig blev tilbudt en anden han fra Rusland, betød det, at både Ivan og Noel, fik lov til at prøve lykken med nye partnere.

Læs her hvad København ZOO har skrevet om Ivans nye eventyr.

Ivan møder de andre hanner

Selvom Ivan havde besøgt os før og kendte både anlæg og dyrepassere, er det altid en længerevarende proces at introducere en ny isbjørn til de nuværende beboere. Vi arbejdede os derfor stille og roligt fremad, og startede med at introducere Ivan til vores unge han Siku. Da Siku er en ung og meget social bjørn, var det oplagt at starte med ham. Til at starte med lod vi dem blot hilse gennem hegnet, og da det gik rigtig godt, besluttede vi at prøve at lukke dem sammen.

Ivan og Siku gik med det samme hen til hinanden, og der skulle ikke mere til end et enkelt snudepuf eller to, før de gik i gang med at lege. Når to isbjørnehanner leger, tester de hinandens kræfter ved at lege en brydeleg, og det kan se ret voldsomt ud. Men de er heldigvis meget hårdføre og kan sagtens klare strabadserne.

Da parken lukkede for vinteren 2017, var det tid til, at Ivan skulle lære at bo sammen med alle de andre hanner. Det gik over alt forventning, og vi havde på det tidspunkt fire bamser på mindst 500 kg stykket til at bo og lege sammen.

Det er meget unikt for en dyrepark, men ikke så usædvanligt et syn i naturen. Om sommeren, når havisen er smeltet, og isbjørnene færdes på land, kan man sagtens se store hanner sammen på et forholdsvist lille areal. Enten fordi de deles om et hval-kadaver, eller fordi de tester hinandens kræfter i venskabelige brydekampe.

Mødet med en ny kæreste

I starten af marts 2017 gik parrings-sæsonen så småt igang i Isbjørneparken, og det kunne bestemt mærkes på Ivan. Han havde i et par uger sendt lange blikke ind til hunnerne i det tilstødende isbjørneanlæg, og vi vidste, at nu var det snart tid til at introducere ham til hans (forhåbentligt) nye kæreste.

Igen overraskede isbjørnene os positivt, og de tog enormt godt imod hinanden. Der gik ikke 2 minutter, fra vi åbnede lågen mellem isbjørnehunnen Nuno og Ivan, til de begyndte at lege. De gik sammen hele foråret, og vi håbede at det ville resultere i små nuttede isbjørneunger, men det blev desværre ikke til noget det år.

Video

Isbjørnen Ivan flytter ind i Skandinavisk Dyrepark
Afspil video

Få nyheder fra parken
direkte i din indbakke

Ved tilmelding til Skandinavisk Dyreparks nyhedsbrev vil du modtage månedlige nyheder, tilbud og/eller konkurrencer. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes ved at følge linket i bunden af mailen.