Mørk stellers

En sjælden havørn

Vores ene Stellers havørn, Legolas, er en sjælden farvevariant, som kaldes en mørk Stellers.

Normalt er det kun unge Stellers havørne, der er helt mørkebrune. Når de bliver 4-5 år gamle, vil de få deres voksne fjerdragt med hvide felter på det forreste af vingerne, hvide “bukser”, en helt hvid hale samt en lille hvid plet i panden.

Vi havde her i dyreparken glædet os meget til at ørnene skulle fylde 4 år i 2018, så vi kunne se dem fuldt udfarvede som fuldvoksne havørne. Derfor undrede vi os også noget, da det kun var den ene af ørnene, Gandalf, der begyndte at skifte farve. Legolas blev derimod ved med at have den samme meget mørkebrune ensfarvede fjerdragt – hvis man altså ser bort fra hans fine hvide hale.

Vi begyndte derfor at undersøge tingene. Det viste sig, at der findes en meget sjælden, og naturligt forekommende, farvevariant af Stellers havørne, hvor de kun får en hvid hale, men ellers er helt mørkebrune/sorte. Denne variant kaldes for en mørk Stellers. Da vi så gravede lidt mere i det, viste det sig også, at Legolas’ mor fra Berlin, var det eneste kendte individ af denne farvevariant i hele avlsprogrammet. Skandinavisk Dyrepark er nu det ene af 2 steder i hele verden, hvor man kan se denne sjældne farvevariant.

Læs en artikel fra BBC om Legolas’ mor.