Isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark: 2011 – 2021

Den 12. december 2021, blev der født 2 isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark. Det er første gang, at vi har fået unger, der har klaret sig helt uden starthjælp fra personalet i parken, og det er vi meget stolte af. Vi har derfor lavet et lille resume af rejsen med isbjørneunger i Skandinavisk Dyrepark.

Skrevet af: Dorthea Dronninglund Proctor
31/8/2022

Isbjørneparken og de første isbjørne

I 2006 åbnede den 26.000 m2 store isbjørnepark, hvilket trak folk til fra hele verden. Til at starte med flyttede vores avlspar Ilka og Nanok ind, og de fik selskab af Ilkas bror Nuuk.

Der var store forventninger til de første isbjørneunger, men det viste sig, at Ilka havde problemer med at producere mælk til ungerne, og hun mistede derfor ungerne de første par år.

 

Den verdensberømte isbjørneunge

Da Ilka den 22. november 2011 igen fik en lille isbjørneunge, blev der derfor holdt grundigt øje med overvågningskameraet, og ikke mindst med de lyde, der kom fra fødehulen. Desværre skreg den lille isbjørneunge, og alt tydede på, at der igen ikke var mælk at hente hos Ilka. Så selvom Ilka gjorde sit bedste for at tage sig af ungen, ville den dø af sult, hvis der ikke blev grebet ind. Vi valgte derfor i Skandinavisk Dyrepark at flaske denne unge op.
Ungen fik navnet Siku, der er det grønlandske ord for ”havis”, han blev udnævnt som ambassadør for sine vilde artsfæller, og han blev kendt i hele verden som isbjørneungen på Djursland. Det mærkede han heldigvis ikke selv noget til, og vi arbejdede hårdt for, at han skulle vokse op og blive en helt almindelig isbjørn. I dag er han 10 år gammel og indgår i isbjørneflokken på lige fod med de andre voksne hanner.

 

Isbjørnetvillingerne kommer til, og næste generation tager over

Året efter Siku blev født, fik Ilka endnu engang isbjørneunger – et tvillingepar. Denne gang lykkedes det os at stimulere Ilkas mælkeproduktion med noget medicin, og gæsterne kunne i 2013 derfor nyde synet af isbjørneungerne Nuno og Nanu, der boede sammen med deres isbjørnemor. Efter 2,5 år flyttede Nanu til Holland, og Nuno blev boende her i Skandinavisk Dyrepark.

I mellemtiden blev Ilka ældre og ældre, og Nuno skulle derfor overtage rollen som avlshun i samarbejde med vores nye han Ivan, der flyttede ind i 2016. Hendes første kuld unger, der blev født i 2019, overlevede desværre ikke. Den ene døde efter kun fire døgn og den anden efter 17 døgn. Dengang var Nuno stadig ung og uerfaren i kunsten at opfostre isbjørneunger, og det er ikke unormalt, at førstegangsfødende isbjørnemødre mister deres unger. Faktisk dør omkring en tredjedel af alle isbjørneunger, inden de bliver 30 dage gamle.

 

Tredje generation af isbjørne

Derfor holdt alle i Skandinavisk Dyrepark vejret d. 12. december 2021, da det kunne ses på overvågningskameraet i fødehulen, at Nuno gik hvileløst rundt. Pludselig kunne man se 2 bittesmå isbjørneunger på kameraet – og ikke mindst høre dem. Når isbjørneungerne bliver født, vejer de omkring 600-700 g, de kan hverken se eller høre og er 100 % afhængige af deres mor. Isbjørnehunnens vigtigste opgave er at holde ungerne varme og sørge for, at de får masser af mælk. Vi gik derfor og lyttede intenst efter denne her fantastiske brummelyd, som isbjørneungerne laver, når der kommer mælk. Denne gang kom mælken helt af sig selv inden for det første døgn, og vi behøvede ikke at gøre andet, end at følge spændt med på kameraet.

Efter de første 30 dage, hvor alt var gået godt, turde vi endelig at tro på, at alt var gået godt denne gang.

De 2 isbjørneunger, Nivi og Anori, har fanget alle gæsters hjerter i 2022, og deres vilde bjørneleg har givet anledning til mange timers underholdning for både personale og gæster.

I Skandinavisk Dyrepark er vi pavestole over, at vi kan præsentere vores gæster for hele 3 generationer af isbjørne, morfar Nanok, mor Nuno og ungerne Nivi og Anori.

 

Hvad skal der ske med isbjørnetvillingerne fra 2021?

Vi ved ikke, hvor Nivi og Anori ender henne, når de er klar til at flytte fra deres mor. Grunden til det er, at vi er en del af det europæiske avlsprogram for isbjørne, der skal sikre, at vi har en sund bestand af isbjørne i de zoologiske haver. Der sidder simpelthen en avlskoordinator, der styrer, hvor de forskellige isbjørne skal bo, hvem der får unger, og hvad der i sidste ende skal ske med de unger.

Vi ved dog med sikkerhed, at de skal bo sammen med deres mor i mindst 2,5 år, og de er derfor tidligst klar til at flytte hjemmefra i foråret 2024.