Farmræve flytter ind
Danmarks sidste rævefarm lukkede ned i år, og tre af rævene fra farmen har fået et nyt liv her i Skandinavisk Dyrepark.
10/12/2020
Tilbage i 2008 forbød et flertal i folketinget rævehold, og de danske rævefarme begyndte derfor at lukke ned. Men en enkelt rævefarm i Nordjylland, der var den eneste, der levede udelukkende af ræveavl, fik dispensation til at køre helt frem til d. 31. december 2023. Rævefarmen valgte dog at lukke ned i 2020, og tre af rævene er derfor endt her i Skandinavisk Dyrepark.
I starten af oktober blev vi nemlig kontaktet af organisationen OASA (Organisation Against the Suffering of Animals), som er stifterne af Facebook-siden ”De Glemte Danske Ræve”. De var i dialog med den sidste danske rævefarm, og de havde fået lov til at forsøge at finde nye hjem til så mange ræve som muligt. De havde også snakket med de danske myndigheder, og sikret sig at rævene måtte komme videre til godkendte zoologiske anlæg. Derfor ville de spørge, om vi havde mulighed for at tage nogle af 3.200 ræve, der boede på farmen.
Vi overtager 3 ræve
Efter lidt overvejelse besluttede vi, at vi godt ville tage tre unge hunræve født i år. Vi har i forvejen 2 hunræve på 8 år, i det store og naturlige ræveanlæg, og de ville nyde godt af lidt mere selskab.
Heldigvis var det muligt at få tre ræve i farvevarianten Guldræv, der minder mest om den røde ræv, der kan ses i den danske natur. Rævenes vigtigste opgave her hos os er nemlig at formidle om deres vilde artsfæller.
Rævenes første tid i dyreparken
Frank kørte op til rævefarmen og hentede de tre unge ræve, imens vi andre ryddede plads i stalden og klargjorde nogle midlertidige indendørsfaciliteter til rævene. Udover at det var et krav fra Fødevarestyrelsen, at rævene skulle være i karantæne i 4 uger, ville vi også gerne starte med at have rævene inde i det første stykke tid. Farmræve er nemlig ikke nødvendigvis vænnet til store mængder af menneskelig kontakt, og de kender slet ikke os, der arbejder i dyreparken. Vi har derfor behov for masser af tid til at arbejde med rævene, inden de kommer ud i det store udeanlæg.
I rævenes anlæg er der nemlig masser af muligheder for at grave huler og gemme sig. Hvis vi lukker rævene ud, før vi har opbygget en god kontakt til dem, risikerer vi, at de gemmer sig i hulerne, og kun kommer op, når vi ikke er der. Det betyder selvfølgelig, at vi ville have meget svært ved at passe og fodre dem i det daglige, Men det er også vigtigt, at rævene ikke er bange for mennesker, når parken åbner til foråret. Det gør det både svært for vores gæster at se rævene, men det er også synd for rævene, hvis de skal være bange hele åbningstiden. Alt det her arbejde med rævene gør, at vi holder dem inde i stalden lidt endnu.
Rævene gør fremskridt
Heldigvis går det hurtigt fremad med at vænne dem til vores tilstedeværelse. De første par uger, var det kun én af rævene der kom frem, når vi fodrede dem. De to andre gemte sig i hver deres lille kunstige hule, og turde knap nok blinke med øjnene. Men efter noget tid, hvor vi kastede mad ind i de små huler, begyndte de at stikke hovederne mere og mere ud, og nu står alle tre ræve på rad og række, når vi kommer med mad.